Τι σημαίνει η αυξημένη προλακτίνη;

Μάθετε τι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό και τι πρέπει να κάνετε.

Τι είναι η προλακτίνη;

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση και επηρεάζεται και από τη σωματική και ψυχική κατάσταση της γυναίκας. Έχει ως κύρια λειτουργία την προετοιμασία του μαστού για την παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό.

Τα αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, η λεγόμενη υπερπρολακτιναιμία εκδηλώνεται με γαλακτόρροια, διαταραχές του κύκλου, συνήθως αραιομηνόρροια ή και αμηνόρροια, υπερτρίχωση κ.ά.

Οι αιτίες που την αυξάνουν

Ένα από τα αίτια που την προκαλούν είναι τα αδενώματα της υπόφυσης, τα οποία συνήθως συντελούν στην αύξηση των τιμών της προλακτίνης. Είναι εύκολο να διαγνωστούν με μαγνητική τομογραφία υπόφυσης. Κατά κανόνα οφείλεται σε υπερπλασία των κυττάρων της υπόφυσης που παράγουν προλακτίνη ή και στην ανάπτυξη κάποιου αδενώματος (οζιδίου, όγκου) στην υπόφυση. Μπορεί να οφείλεται επίσης και σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή και σε έντονο στρες. Αυτό που προέχει είναι η ακριβής διάγνωση και κυρίως ο αποκλεισμός κάποιου οζιδίου στην υπόφυση. Η θεραπεία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα της προλακτίνης και από την ανίχνευση ή όχι οζιδίου στην υπόφυση, όπως επίσης και από το κατά πόσο επηρεάζει σημαντικά την περίοδο και τη γονιμότητα.

Άλλα αίτια είναι η λήψη φαρμάκων, οι επεμβάσεις στο μαστό, έρπητας ζωστήρας, ερεθισμός των θηλών του μαστού, καταστάσεις stress. Η υπερπρολακτιναιμία μπορεί, επίσης, να είναι άγνωστης αιτιολογίας.

Η μέτρηση της

Για τη μέτρηση της προλακτίνης θα πρέπει να γίνεται αιμοληψία μετά από απόλυτη ηρεμία. Για να επιβεβαιωθούν αυξημένα επίπεδα (υπερπρολακτιναιμία) θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο αυξημένες τιμές της.

Η αντιμετώπιση

Συνήθως η μέτρια υπερπρολακτιναιμία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που «αδειάζουν» τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού μας

Το συνολικό ποσοστό του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνοουρία: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Οι περισσότεροι την έχετε σίγουρα ακουστά, ενώ κάποιοι από εσάς ίσως να την έχετε ήδη βιώσει. Γνωρίζετε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;

Αυξημένη Χοληστερόλη: η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας