Αυξημένοι σφυγμοί: αιτίες που δεν φαντάζεστε

Μετρώντας τους παλμούς σας δεν ενημερώνεστε μόνο για την καρδιακή σας λειτουργία, αλλά μπορείτε να μάθετε πολλά περισσότερα πράγματα και γενικότερα για την υγεία σας. Εάν η συχνότητα των παλμών σας είναι ασυνήθιστα υψηλή, τότε θα μπορούσε να ευθύνεται κάποιος από τους ακόλουθους λόγους.

Μήπως φταίνε τα κιλά;

Η παχυσαρκία είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της υψηλής πίεσης του αίματος και αυξημένων παλμών, επειδή τα αποθέματα λίπους στο σώμα σας ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά. Αυτό οδηγεί την καρδιά να δουλεύει σε ταχύτερο ρυθμό και σας κάνει να νιώθετε ότι λαχανιάζετε εύκολα. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να έχει ακόμη και μοιραία αποτελέσματα καθώς η υψηλή πίεση αίματος μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε καρδιακή ανακοπή.

Ίσως έρχεται ο πελαργός

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να φθάσει έως και 150 παλμούς ανά λεπτό. Μάλιστα στα παλιότερα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τεστ εγκυμοσύνης, οι μαίες μετρούσαν τους παλμούς της γυναίκας για να μάθουν αν είναι έγκυος. Η ποσότητα του αίματος στο σώμα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ως εκ τούτου, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει καλή την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά θα πρέπει να προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πότε φταίει το άγχος

Το άγχος αποτελεί  μια κατάσταση κατά την οποία εκδηλώνεται το λεγόμενο αίσθημα παλμών. Με άλλα λόγια, μπορείτε να ακούσετε την καρδιά σας ή να νιώθετε το ρυθμό του σφυγμού σας πιο γρήγορο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχετε πολύ υψηλά επίπεδα άγχους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχυκαρδία. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά δυστυχώς στις μέρες μας ακόμα και οι νέοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Μήπως είστε θεριακλήδες;

Εάν είστε επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε ταχυπαλμίες, τότε ο γιατρός σας θα σας πει σίγουρα να σταματήσετε το κάπνισμα αμέσως. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη αυξάνει πολύ τον ρυθμό της καρδιάς σας. Μερικές φορές μάλιστα η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να παραμείνει φυσιολογική, ενώ οι σφυγμοί σας να έχουν… χτυπήσει κόκκινο.

Θα ανεβαίνει πυρετός!

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι λίγο πριν σας ανέβει ο πυρετός, μπορεί να νιώθετε ότι κρυώνετε, παρόλο που η θερμοκρασία στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα ή να αισθάνεστε πολύ καταβεβλημένοι. Αυτό που οι περισσότεροι ωστόσο αγνοούν είναι ότι όταν έχουμε πυρετό οι σφυγμοί μας είναι συχνά πιο υψηλοί από ό,τι συνήθως και ξεπερνούν τους 100 με 120.

Μήπως παραφάγατε;

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν παραφάγατε είναι να μετρήσετε πόσο έχουν αυξηθεί οι σφυγμοί σας σε σχέση με τους φυσιολογικούς για σας σφυγμούς. Όταν τρώτε υπερβολικές ποσότητες φαγητού, οι σφυγμοί σας αυξάνονται περίπου κατά 20%

*Αν έχετε συνήθως 80 σφυγμούς ίσως φθάσουν τους 95
*Αν έχετε συνήθως 85 σφυγμούς ίσως φθάσουν τους 105
*Αν έχετε συνήθως 95  σφυγμούς ίσως φθάσουν τους 115

Πηγή: WS

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μαζί για το Παιδί»: Έκκληση για στήριξη 600 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές

Η ΑΜΚΕ «Μαζί για το Παιδί» μας καλεί φέτος το Πάσχα να στηρίξουμε περισσότερα από 600 παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα.

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.