Εσύ ποιο προτιμάς; Το μπρόκολο ή το κουνουπίδι;
Πολλές φορές συγκρίνονται αυτά τα δυο, αφού ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά και μοιράζονται ομοιότητες σε εμφάνιση, θρεπτικά συστατικά και θρεπτικά οφέλη.
Αλλά ποιο είναι πιο υγιεινό? Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα!
Και τα δύο λαχανικά, περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως η σουλφοραφάνη και η ινδολοκαρβινόλη.
Το κουνουπίδι περιέχει περισσότερο κουμαρικό οξύ και βανιλικό οξύ ενώ το μπρόκολο λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών.
Χάρη στα αντιοξειδώτικα τους, τα λαχανικά αυτά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και προστατεύουν από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου (στομάχου, μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα, προστάτη κ.α.)
Επίσης, είναι χαμηλά σε θερμίδες, με το κουνουπίδι να είναι το χαμηλότερο (23 kcal /100 g vs 35 kcal /100 g) Και υψηλά σε φυτικές ίνες, όπου το μπρόκολο υπερτερεί σημαντικά (3,3 g/ 100 g vs 2,3 g/100 g)
Περιέχουν ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης (μπρόκολο 2,4 g/ 100 g vs κουνουπίδι 1,8 g /100 g)
Και είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, K, Β-6, φυλλικού οξέος, αλλά και μετάλλων όπως το μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο κ.α.(με το μπρόκολο πάλι να υπερτερεί στα περισσότερα).
Πως θα τα βάλετε λοιπόν στην διατροφή σας?
- Δοκιμάστε τα ωμά ως σνακ ή σε σαλάτες, ψητά, ή στον ατμό.
- Το μπρόκολο ταιριάζει εξαιρετικά σε σαλάτες και stir fries
- Ενώ το κουνουπίδι μπορεί να αντικαταστήσει κλασσικά πιάτα με υδατάνθρακα: τρίψτε το και σοτάρετε το αντί για ρύζι, φτιάξτε το σε πουρέ ή 🫓χρησιμοποιήστε το για ζύμη πίτσας ή τορτίγια.