10 Ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε στον Καρδιοχειρουργό σας πριν υποβληθείτε σε Bypass

Γράφει ο Βασίλειος Ν. Κωτσής MD, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής & Κέντρου Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ                            https://pallousakardia.gr/   https://vkotsis.gr/

Τι είναι το  bypass; Είναι η πιο συχνή ερώτηση που σκέφτεται ένας ασθενής πριν υποβληθεί σε στεφανιαία παράκαμψη ( Bypass ).

Ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Βασίλειος Κωτσής MD,  απαντά σε 10 ερωτήσεις που συνήθως κάθε ασθενής θέλει να κάνει στον καρδιοχειρουργό του, ώστε να προχωρήσει στην επέμβαση ήρεμος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

1.Τι είναι το bypass ή αλλιώς η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς;

Είναι η παράκαμψη μιας στένωσης ή απόφραξης στα στεφανιαία αγγεία και πραγματοποιείται με μοσχεύματα (αρτηρίες ή και φλέβες από τον ίδιο τον ασθενή). Με τα μοσχεύματα αυτά επιτυγχάνεται μεταφορά αίματος στη περιφέρεια του στεφανιαίου αγγείου.

  1. Έχω καλύτερη επιλογή από να χειρουργηθώ;

Υπάρχει η θεραπεία με φάρμακα αλλά και η αγγειοπλαστική με stents, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη στεφανιαία νόσο. Το bypass όμως εξακολουθεί να είναι η θεραπεία εκλογής στη στεφανιαία νόσο και έχει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

  1. Με ποια μέθοδο εξωσωματικής κυκλοφορίας ή με πάλλουσας καρδιάς, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με το bypass;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο μεγάλο ρίσκο έχει ένα χειρουργείο Bypass τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε αν αυτό γίνει με πάλλουσα καρδιά. Στην κλασική καρδιοχειρουργική η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων υποκαθίσταται από την μηχανή της εξωσωματικής κυκλοφορίας.

Στο Bypass με πάλλουσα καρδιά χρησιμοποιούμε ειδικούς σταθεροποιητές που ακινητοποιούν τμήματα της καρδιάς και η επέμβαση προσομοιάζει σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση με την καρδιά σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, σε υπερήλικες ασθενείς, σε ασθενείς με προβλήματα στο ήπαρ, στους αγγειοπαθείς, τους διαβητικούς και σε αυτούς με υψηλό ρίσκο εγκεφαλικού είναι οι ασθενείς όπου η ένδειξη για bypass με πάλλουσα καρδιά είναι απόλυτη ένδειξη.

  1. Μπορούν όλα τα περιστατικά, να γίνουν με Πάλλουσα καρδιά;

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών υπάρχει εξειδικευμένο κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας καρδιάς που πραγματοποιεί όλα τα Bypass με τον τρόπο αυτό, στο οποίο υπάρχει ήδη εικοσαετής εμπειρία. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αυτής τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα συσχετίζεται άμεσα με την εμπειρία του χειρουργού.

5.Τι μοσχεύματα χρησιμοποιούνται;

Χρησιμοποιούμε κατά βάση αρτηριακά μοσχεύματα (για τα αριστερά στεφανιαία αγγεία) που αποδεδειγμένα παραμένουν ανοιχτά για 20 χρόνια (93%) και φλεβικό για τη δεξιά στεφανιαία αρτηρία όπως συστήνεται διεθνώς.

  1. Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια μιας επέμβασης bypass εξαρτάται από τον αριθμό μοσχευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και συνήθως είναι 2.5 – 5 ώρες.

7.Θα χρειαστεί νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας;

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος για 4-5 ώρες για καλύτερη παρακολούθηση. Είναι λοιπόν αναγκαία η παραμονή στη ΜΕΘ για το πρώτο περίπου εικοσιτετράωρο.

  1. Η επέμβαση bypass είναι επώδυνη;

Η μέση στερνοτομή είναι η λιγότερο επώδυνη τομή. Μετά την αποσωλήνωση στη ΜΕΘ και σε όλη την παραμονή στο νοσοκομείο υπάρχει ένα ελαφρύ αίσθημα πίεσης στο στέρνο που αντιμετωπίζεται με απλά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά σαν την παρακεταμόλη.

  1. Ποια είναι η διάρκεια ανάρρωσης;

Η ανάρρωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με βασικότερους την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Στα περιστατικά που γίνονται με πάλλουσα καρδιά η κινητοποίηση είναι άμεση από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Κινητοποιημένος, με πλήρη διατροφή και με ελάχιστο πόνο, την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι.

  1. Μετά το χειρουργείο, τι μπορώ να κάνω και τι δεν μπορώ;

Το σημαντικό είναι η κινητοποίηση εκτός κρεβατιού όσο γρηγορότερα γίνεται και η προφύλαξη της σταθερότητας του στέρνου. Αυτό πραγματοποιείται με αποφυγή ανύψωσης βάρους και με ελάχιστη ένταση στη κίνηση των χεριών. Στην επιστροφή στο σπίτι όλες οι δραστηριότητες είναι εφικτές αλλά με μέτρο τις πρώτες έξι εβδομάδες. Στις οκτώ εβδομάδες το σώμα θα έχει αναρρώσει πλήρως. Στην εργασία η επιστροφή μπορεί να γίνει στις τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

 Πότε ο πόνος στην κοιλιά είναι επικίνδυνος

Όλοι έχουν βιώσει πόνο στην κοιλιακή χώρα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πότε, όμως, είναι πραγματικά επικίνδυνος;

Διάγνωση της Αλτσχάιμερ με τη μυρωδιά

Ένα νέο τεστ οσμής προειδοποιεί για Νόσο του Αλτσχάιμερ. Ερευνητές της Κλινικής Mayo υπέβαλλαν 1.430 άτομα κατά μέσο όρο 80 ετών

Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων

Το σχεδίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το υπουργείο Υγείας