Δείπνο στο Σκοτάδι: μια ξεχωριστή εμπειρία ευαισθητοποίησης για την απώλεια όρασης

Η ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια» επανεκκινεί την πρωτοβουλία «Δείπνο στο Σκοτάδι» που είχε σταματήσει εν μέσω πανδημίας. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε εταιρείες που θέλουν να διοργανώσουν ένα μοναδικό βιωματικό δρώμενο με στόχο την ευαισθητοποίηση για την απώλεια όρασης. Πρόκειται για ένα βιωματικό διαδραστικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη σε όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιας και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Οι παρευρισκόμενοι, καλούνται να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την … όραση τους!  Το «Δείπνο στο σκοτάδι» οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας ατόμων, εκείνων με απώλεια όρασης. Οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους συμμετέχοντες είναι ειδικά κπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών «Dinners in The Dark».

Μετά το δείπνο ανάβουν τα φώτα και ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα, με στόχο τη διασκέδαση και αποφόρτιση, αλλά και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων που πλέον πηγάζουν από αυτή τη βιωματική εμπειρία.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για το « Δείπνο στο Σκοτάδι »

Εμπνευστές της ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν δύο
Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond, οι οποίοι υποστήριζαν
ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει έτσι ώστε να μπορέσουμε να
απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα, κατανοώντας ταυτόχρονα και την κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με απώλεια όρασης. Με δική τους πρωτοβουλία άρχισαν να οργανώνονται τέτοιου είδους δείπνα με στόχο  να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων.

Το 1999 στη Γαλλία, η Οργάνωση για τους Τυφλούς και τα Άτομα με Προβλήματα ‘Ορασης «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο εστιατόριο το οποίο είχε καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι ακολούθησαν στη συνέχεια  παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Η ιδέα καθιερώθηκε και σήμερα αντίστοιχα εστιατόρια υπάρχουν  σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, ο δικηγόρος κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, άτομο και ο ίδιος με ολική απώλεια όρασης και πρόεδρος της ΑΜΚΕ « Με Άλλα Μάτια», έχοντας βιώσει την ευρωπαϊκή εμπειρία του «Δείπνου στο Σκοτάδι» έφερε την ιδέα στην Ελλάδα το 2012.  Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει περισσότερα από 2.700 άτομα σε όλη την Ελλάδα!

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 από μία ομάδα ανάπηρων νέων ανθρώπων με απώτερο σκοπό να διεκδικήσουν ενεργά συμπερίληψη και προσβασιμότητα. Όραμα και αποστολή της Οργάνωσης « Με Άλλα Μάτια» είναι μεταξύ άλλων η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειες αυτών, η υλοποίηση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και διαπολιτισμικών προγραμμάτων, οι συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης  κοινωνικής ενημέρωσης meallamatia.gr, η ανάπτυξη του εθελοντισμού, η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η διοργάνωση της πρωτοποριακής βιωματικής δράσης «Δείπνο στο Σκοτάδι» σε όλη την Ελλάδα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Καμπάνια ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας.