spot_imgspot_img

Όταν τα δελφίνια θεραπεύουν

Η θεραπεία μέσω της επαφής και της κολύμβησης με τα δελφίνια είναι ένα πρόγραμμα θεραπευτικής αποκατάστασης που άρχισε να γίνεται γνωστό για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950.

Γράφει η Κλειώ Αποστολάκη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια,

Ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρίας Οικοψυχολογίας & Μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Οικοψυχολογίας ( IES )

Ο Αμερικανός νευροφυσιολόγος Dr John Lilly ήταν ο πρώτος που ερεύνησε τα θεραπευτικά οφέλη της επαφής με τα δελφίνια στα άτομα με αναπηρίες. Στα τέλη της δεκαετία του 1970, ο Αμερικανός νευροψυχολόγος Dr David Nathanson και η Ρωσίδα νευροφυσιολόγος Dr Ludmila Lukina επικεντρώθηκαν και εμβάθυναν τις έρευνες τους γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της δελφινοθεραπείας σε περιπτώσεις ατόμων με σύνδρομο Down και άλλες ιατρικές καταστάσεις. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι η δελφινοθεραπεία και ποια είναι τα θεραπευτικά οφέλη που μας προσφέρει η άμεση επαφή με τα αγαπημένα μας δελφίνια.

Η επανασύνδεση του ανθρώπου με κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη αποτελεί μια ενθύμηση του τρόπου με τον οποίο οφείλουμε να λειτουργούμε για να ανακτήσουμε τη σχέση με τον φυσικό μας εαυτό.

Η βασική αρχή της Οικοψυχολογίας, ενός καινούργιου και ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου της Ψυχολογίας, είναι ότι όλοι έχουμε μέσα μας μια εσωτερική γνώση την οποία όμως έχουμε ξεχάσει λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Τα δελφίνια αναγνωρίζονται από την αρχαιότητα ως φορείς αυτής της εσωτερικής γνώσης σε μεγάλο βαθμό, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και περισσότερο από κάθε άλλο έμβιο ον. Τα δελφίνια πέρα του ότι είναι από τα πιο ευφυή πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ένα μοναδικό αισθητήριο όργανο, τον «υπέρηχο», με τον οποίο «βλέπουν» όπως ακριβώς κάνει ένα μηχάνημα υπερήχων για τη διάγνωση παθήσεων του ανθρωπίνου σώματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανά να αναγνωρίζουν εξαρθρώσεις, όγκους, φλεγμονές και άλλες δυσλειτουργίες. Αντιδρούν σε αυτές και τις βελτιώνουν.

Ο υπέρηχος διαδραματίζει σημαντικό θεραπευτικό ρόλο διεγείροντας άμεσα τα κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου, επιταχύνοντας έτσι την επεξεργασία των πληροφοριών.

Σύμφωνα με νευρολογικές μελέτες, οι υψηλές συχνότητες ηχητικών κυμάτων επιφέρουν άμεση διεγερτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τόσο το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται, προκαλώντας αυξημένες διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών στον εγκέφαλο. Η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ενδορφίνης αυξάνεται οδηγώντας σε αισθήματα ευφορίας και υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Η θεραπεία μέσω δελφινιών υπάγεται στις Θεραπείες με τη βοήθεια ζώων (Animal Assisted Therapy) και στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται, λειτουργεί ολιστικά και περιλαμβάνει μισή ώρα κατά μέσο όρο την ημέρα στο νερό με το δελφίνι, με ειδικευμένο πάντα θεραπευτή. Συνοδεύεται συνήθως από επιπρόσθετες εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ανάλογα με την πάθηση του ατόμου ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να επέλθουν θετικά αποτελέσματα για τη σωματική και συναισθηματική χαλάρωση, τις κινητικές δεξιότητες, την προσοχή και την εκφραστικότητα.

Αφορά σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και διαταραχών, σωματικού και ψυχικού χαρακτήρα. Η θεραπεία είναι ιδιαίτερα επιτυχής σε άτομα με αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές, πολλαπλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις, όπως συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, αυτοάνοσες παθήσεις καθώς και σε άτομα που έχουν περάσει σωματικό και ψυχολογικό στρες όπως παράδειγμα ασθενείς με ιστορικό καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες δεν εγκαταλείπουν την θεραπεία που ακολουθούν από τον θεράποντα ιατρό τους καθώς η θεραπεία μέσω των δελφινιών δρα επικουρικά στις ήδη υπάρχουσες θεραπείες στις οποίες ενισχύει την αποτελεσματικότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα για την καλύτερη διεξαγωγή τους.

H θεραπεία μέσω δελφινιών γίνεται στην Ευρώπη, κυρίως στην Αττάλεια της Τουρκίας, στη Λιθουανία, στο Ισραήλ, στην Oυκρανία αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως Αμερική (κυρίως στην Φλόριντα) και Ασία.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα οπότε εάν κάποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα δελφινοθεραπείας θα χρειαστεί να μεταβεί σε κάποιες από αυτές τις χώρες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;