Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν και αγχώδη διαταραχή

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή σημαντικά πιο συχνά από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο διεξήγαγε μελέτη με ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.898 ατόμων ηλικίας 20-39 ετών, εκ των οποίων 272 άτομα έπασχαν από ΔΕΠΥ και 682 άτομα έπασχαν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή .

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ αντιμετώπιζαν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή σε κάποιο διάστημα της ζωής τους σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ΔΕΠΥ.

Οι συμμετέχοντες που είχαν βιώσει αρνητικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας, όπως χρόνια γονική κακοποίηση ή ενδοοικογενειακή βία, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Σχεδόν το 60% των ατόμων με ΔΕΠΥ και αγχώδεις διαταραχές είχαν τουλάχιστον μία από αυτές τις αρνητικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας.

Οι γυναίκες με ΔΕΠΥ είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από γενικευμένο άγχος, ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλες συμμεταβλητές. Οι κίνδυνοι γενικευμένου άγχους σε άτομα με ΔΕΠΥ ήταν εξαπλάσιος σε όσους είχαν ιστορικό μείζονος κατάθλιψης.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Lauren Carrique, « Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα άτομα με ΔΕΠΥ, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη υποομάδα που απαιτεί στοχευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό τα άτομα με ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να αναζητούν άμεσα βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και της ΔΕΠΥ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders. https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-affective-disorders

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: η σημασία της πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι είναι σημαντική η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αμέσως μόλις διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.