Ο βαθύς διαλογισμός αυξάνει τα “καλά” μικρόβια του εντέρου

Ο τακτικός βαθύς διαλογισμός, που ασκείται επί χρόνια, μπορεί να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας την αναλογία των “καλών” μικροοργανισμών και συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των κινδύνων για άγχος, κατάθλιψη, καρδιοπάθεια και άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό δείχνει μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα σε 37 μοναχούς του Θιβετανικού Βουδισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζινγκχόνγκ Τσεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής “General Psychiatry”, ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων από τους μοναχούς τριών βουδιστικών ναών, καθώς επίσης για λόγους σύγκρισης 19 γειτόνων τους μη μοναχών (η ομάδα ελέγχου). Οι μοναχοί είχαν διαλογιστεί τουλάχιστον δύο ώρες τη μέρα επί τρία έως 30 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι τα μικρόβια του εντέρου στους Βουδιστές μοναχούς διέφεραν σημαντικά – τόσο σε ποικιλία όσο και σε αριθμό – από εκείνα των μη μοναχών και ανήκαν σε μικροβιακές ομάδες που έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με μικρότερο κίνδυνο για τη σωματική (ιδίως την καρδιαγγειακή) και την ψυχική υγεία.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήσαν στους διαλογιζόμενους τα βακτήρια Bacteroidetes (29% έναντι 4% στην ομάδα ελέγχου) και τα Prevotella (42% έναντι 6%), καθώς επίσης τα Megamonas και Faecalibacterium. Συλλογικά τα βακτήρια αυτά έχουν συνδεθεί με μετριασμό των ψυχικών παθήσεων, καθώς θεωρείται ότι έχουν προστατευτική αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ευνοούν και τον μεταβολισμό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου μέσω του λεγόμενου άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος περιλαμβάνει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή και ρύθμιση των ορμονών, την αντίδραση στο στρες και το πνευμονογαστρικό νεύρο, βασικό συστατικό του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Αυξάνονται συνεχώς οι επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν διάφορα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία, όπως κατά της κατάθλιψης, του άγχους, της κατάχρησης και του εθισμού σε ουσίες, του μετατραυματικού στρες, των διαταραχών διατροφής, του χρόνιου πόνου κ.α. Η νέα έρευνα δείχνει ότι σε αυτό συμβάλλει ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο το μικροβίωμα, το οποίο με τη σειρά του επιδρά θετικά στον οργανισμό ευρύτερα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, με βάση τα ευρήματα τους, δικαιολογείται η περαιτέρω έρευνα πάνω στον ρόλο του διαλογισμού στην πρόληψη ή θεραπεία των ψυχοσωματικών διαταραχών. Όπως ανέφεραν, “τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο μακρόχρονος βαθύς διαλογισμός μπορεί να έχει ευεργετική επίπτωση στο εντερικό μικροβίωμα, βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει μια άριστη κατάσταση υγείας”.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://gpsych.bmj.com/content/36/1/e100893

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Ασθενείς με ΙΦΝΕ: Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός έναντι του ιού του έρπητα ζωστήρα

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, το εμβόλιο κατά του ιού του έρπητα ζωστήρα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της αναζωπύρωσης και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της μεθερπητικής νευραλγίας.

Αντικαταθλιπτικά: Τι θα συμβεί αν τα κόψετε απότομα

Η μείωση ή η απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι μια απόφαση η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται ΠΑΝΤΑ σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού ιατρού και μετά από διεξοδικό κλινικό έλεγχο.