Η διατροφή που κλείνει πληγές

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ταχύτητα με την οποία επουλώνονται οι πληγές. Βοηθήστε τον οργανισμό σας να αντεπεξέλθει στις έκτακτες ανάγκες του, ακολουθώντας τη σωστή διατροφή.

Λογικά δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει τραυματιστεί ποτέ στη ζωή του. Τα τραύματα δημιουργούν πληγές οι οποίες μπορεί να προκαλούν από απλή ενόχληση, μέχρι έντονο πόνο. Οι περισσότερες απλές πληγές (κοψίματα, γρατσουνιές, γδαρσίματα κ.ά.) σε υγιείς ανθρώπους επουλώνονται γρήγορα, όταν διατηρούνται καθαρές και προστατευμένες από μολύνσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα είδη πληγών, τα οποία είναι πιο σοβαρά και συχνά απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τους σοβαρούς τραυματισμούς και τα έλκη κατάκλισης, επίσης γνωστά ως πληγές πίεσης ή κατακλίσεις, τα οποία αναπτύσσονται σε σημεία όπου τα οστά είναι κοντά στο δέρμα (π.χ. αστράγαλοι, αγκώνες, φτέρνες, γοφοί κ.ά.), σε ανθρώπους που είναι κλινήρης, χρησιμοποιούν αναπηρική καρέκλα ή δεν μπορούν να αλλάξουν τη θέση τους. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ελκών στα πόδια, που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθούν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την επούλωση των πληγών, καθώς όταν είναι σοβαρές αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες (στοιχεία απαραίτητα για την καλύτερη επούλωση), ενώ επιπλέον, οι θρεπτικές ουσίες χάνονται μαζί με το υγρό που τρέχει από τις πληγές.

Tips από την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας

  • Η πρώτη προτεραιότητα είναι να καταναλώνετε επαρκείς θερμίδες στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Σχεδιάστε υγιή, ισορροπημένα γεύματα και σνακ που περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες, όπως πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά.
  • Συμπεριλάβετε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Στόχος είναι τα 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και τα 10 έως 15 γραμμάρια πρωτεΐνης με κάθε σνακ. Ένα κομμάτι μαγειρεμένο κοτόπουλο, άπαχο κρέας ή ψάρι, στο μέγεθος μιας τράπουλας (περίπου 85 γρμ) περιέχει 20 έως 25 γραμμάρια πρωτεΐνη. Ένα αυγό, 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και περίπου 30 γρμ τυρί περιέχουν το καθένα 6-7 γραμμάρια πρωτεΐνη. Ένα φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή γιαούρτι περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνη.
  • Φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένοι με νερό και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως το τσάι, ο καφές, οι 100 % φυσικοί χυμοί φρούτων και το γάλα, το οποίο επίσης περιέχει πρωτεΐνη.
  • Μερικές πληγές μπορεί να απαιτούν υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μιλήστε με έναν διαιτολόγο -διατροφολόγο για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, που θα καλύπτει τις προσωπικές σας ανάγκες.
  • Για τους ασθενείς με διαβήτη, ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία των ελκών. Συνεργαστείτε με το γιατρό και διαιτολόγο -διατροφολόγο σας, προκειμένου να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πλάνο διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης