spot_imgspot_img

Προστατεύστε την καρδιά σας ελέγχοντας τον διαβήτη

Ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις συχνά πάνε μαζί. Μάθετε πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ συχνές και σοβαρές. Είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν έχετε διαβήτη, αντιμετωπίζετε διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσετε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό από κάποιον που δεν έχει διαβήτη — και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία. Όσο περισσότερο καιρό έχετε εκδηλώσει διαβήτη, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστείτε καρδιακή νόσο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας αλλάζοντας ορισμένες συνήθειες στον τρόπο ζωής. Αυτές οι αλλαγές θα σας βοηθήσουν επίσης να διαχειριστείτε καλύτερα και τον διαβήτη.

Τι είναι η Καρδιοπάθεια;

Οι καρδιακές παθήσεις περιλαμβάνουν διάφορα είδη προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά σας και την ομαλή λειτουργία της. Ο όρος «καρδιαγγειακή νόσος» είναι παρόμοιος αλλά περιλαμβάνει όλους τους τύπους καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και προβλημάτων των αιμοφόρων αγγείων. Ο πιο κοινός τύπος είναι η στεφανιαία νόσος , η οποία επηρεάζει τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που παρέχουν οξυγόνο και αίμα στην καρδιά. Η πλάκα αποτελείται από εναποθέσεις χοληστερόλης, οι οποίες στενεύουν το εσωτερικό των αρτηριών και μειώνουν τη ροή του αίματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρωση ή σκλήρυνση των αρτηριών. Η μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η σκλήρυνση των αρτηριών μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Στα πόδια και τα πόδια, ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος ή PAD. Η PAD είναι συχνά το πρώτο σημάδι ότι ένα άτομο με διαβήτη έχει καρδιαγγειακή νόσο.

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει την καρδιά σας

Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά σας. Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο:

  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τη δύναμη του αίματος που κυκλοφορεί μέσω των αρτηριών σας και μπορεί να φθείρει τα τοιχώματα των αρτηριών. Το να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
  • Η υπερβολική ποσότητα LDL («κακής») χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας μπορεί να σχηματίσει πλάκα στα κατεστραμμένα τοιχώματα των αρτηριών.
  • Τα υψηλά τριγλυκερίδια (ένας τύπος λιπιδίων στο αίμα σας) και η χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη ή η υψηλή χοληστερόλη LDL πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών.

Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και να κάνει μια απλή εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν τα επίπεδα LDL, HDL και τριγλυκεριδίων σας είναι υψηλά.

Οι παρακάτω παράγοντες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο:

  • Κάπνισμα
  • Το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
  • Η έλλειψη ή μειωμένη σωματική δραστηριότητα
  • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο (αλάτι)
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια . Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν σημαίνει ότι η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά. σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει καλά το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα πόδια σας και συσσώρευση υγρού στους πνεύμονές σας, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Η καρδιακή ανεπάρκεια τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να σταματήσει ή να καθυστερήσει την επιδείνωση της κατάστασης. Κάνετε τακτικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε την υγεία της καρδιάς σας.

Έλεγχος για καρδιακές παθήσεις

Η αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και το βάρος σας θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να κατανοήσει τον συνολικό κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει άλλες εξετάσεις για να ελέγξει την υγεία της καρδιάς σας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ ή ΗΚΓ) για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς σας. Ο καρδιακός σας παλμός είναι το αποτέλεσμα μιας ηλεκτρικής ώθησης που κάνει την καρδιά σας να χτυπά.
  • Ένα ηχοκαρδιογράφημα  για να εξετάσετε πόσο παχύς είναι ο καρδιακός σας μυς και πόσο καλά αντλεί το αίμα η καρδιά σας.
  • Ένα τεστ κόπωσης (τεστ σε διάδρομο) για να δείτε πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας όταν δουλεύει έντονα.

Φροντίστε την Καρδιά σας

Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή να μην επιδεινωθεί μια υπάρχουσα πάθηση, καθώς και να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη:

  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή . Τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως πατατάκια, γλυκά και γρήγορο φαγητό) και αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά. Πίνετε περισσότερο νερό, λιγότερα ζαχαρούχα ποτά και λιγότερο αλκοόλ.
  • Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος . Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια έστω και μικρού ποσοστού βάρους μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο στο αίμα σας. Μέτρια απώλεια βάρους σημαίνει 5% έως 7% του σωματικού βάρους, μόλις 4,5 έως 6 κιλά για ένα άτομο 90 κιλών.
  • Γίνε δραστήριος. Η σωματική δραστηριότητα κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη  (την ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα του σώματός σας να χρησιμοποιούν το σάκχαρο του αίματος για ενέργεια), η οποία βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη σας. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά επίσης στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα.
  • Μην αμελείτε να μετράτε το μέσο σάκχαρό σας σε διάστημα 2 έως 3 μηνών.
  •  Προσπαθήστε να διατηρήσετε την  πίεση κάτω από 140/90 mm Hg (ή τον στόχο που θέτει ο γιατρός σας).
  • Διαχειριστείτε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.
  • Σταματήστε  το κάπνισμα ή μην το ξεκινήσετε.
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η υπερκατανάλωση τροφής. Αντ ‘αυτού, επισκεφτείτε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, δοκιμάστε διαλογισμό ή βαθιές αναπνοές, κάντε κάποια σωματική δραστηριότητα ή λάβετε υποστήριξη από φίλους και συγγενείς.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σάκχαρο, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πηγή: CDC

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;