Η σωστή φροντίδα του διαβητικού ποδιού

Τρόποι για να προστατεύσετε τα πόδια σας από την σοβαρή αυτή επίπτωση του Διαβήτη

 

Γράφει ο Σπύρος Γαρζώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια συχνή πάθηση, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες «δυτικού τύπου» και δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο,  γίνεται ολοένα και συχνότερη. Τα πόδια του διαβητικού ασθενή αποτελούν ένα ευαίσθητο σημείο, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, ώστε να αποφύγει κανείς τη χρόνια επιπλοκή που ονομάζουμε «διαβητικό πόδι».

Με τον όρο « διαβητικό πόδι » αναφερόμαστε στις βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν στο πόδι ενός ασθενή με διαβήτη, από τον αστράγαλο και κάτω, ως αποτέλεσμα περιφερικής νευροπάθειας ή/και περιφερικής αρτηριοπάθειας, σε συνδυασμό με κάποιο τραυματισμό του ποδιού που δεν έγινε αντιληπτός. Δυστυχώς, η κατάληξη δεν είναι πάντα καλή και ο ακρωτηριασμός δεν μπορεί πάντοτε να αποφευχθεί.

Η καλύτερη θεραπεία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του διαβητικού ποδιού είναι η πρόληψη. Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί τρόποι φροντίδας  και πρόληψης των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού που θα πρέπει να τηρείτε σχολαστικά  σε καθημερινή βάση:

Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για τυχόν τραυματισμούς, γρατζουνιές, φουσκάλες, κάλους, αλλαγές στο χρώμα ή οτιδήποτε ασυνήθιστο. Πρέπει να εξετάζετε προσεκτικά όλο το πόδι, το πέλμα και ανάμεσα στα δάκτυλα. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε καθρεφτάκι. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι, αποφύγετε τις εμπειρικές θεραπείες. Επισκεφθείτε έναν ειδικό.

-Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με χλιαρό νερό. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία του νερού με το χέρι (καλύτερα με τον αγκώνα) πριν βάλετε μέσα τα πόδια σας. Μην αφήνετε τα πόδια σας να μουλιάζουν για πολλή ώρα.

-Σκουπίζετε τα πόδια σας καλά με μια καθαρή και στεγνή πετσέτα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα.

-Ενυδατώστε τα πόδια σας αν το δέρμα είναι ξερό. Υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές κρέμες ή αφροί για διαβητικούς.

-Μην περπατάτε ξυπόλυτοι, μέσα ή έξω από το σπίτι (πχ στην παραλία).

-Κρατήστε τα πόδια σας μακριά από πηγές θερμότητας. Μην τα βάζετε ποτέ κοντά σε καλοριφέρ, θερμάστρες ή τζάκι.

-Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα για την περιποίηση των ποδιών. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε λίμα για τα νύχια σας, παρά ψαλίδι. Ποτέ μη βάζετε χημικά διαλύματα. Αφήστε την περιποίηση των νυχιών και των κάλων στους ειδικούς.

-Ελέγχετε πάντα το εσωτερικό των παπουτσιών πριν τα φορέσετε. Ένα μικρό πετραδάκι ή μια χαλασμένη ραφή μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

-Προμηθευτείτε κατάλληλα παπούτσια. Κατάλληλα είναι τα παπούτσια που έχουν βαθύ και ευρύ πέλμα, χαμηλό τακούνι, λείες εσωτερικές ραφές, σκληρή σόλα, μαλακό πάτο και μαλακό πάνω μέρος, ενώ δένουν με κορδόνια ώστε το πόδι να είναι σταθερό. Μια καλή επιλογή είναι τα αθλητικά παπούτσια. Ιδανικά, υπάρχουν ειδικά καταστήματα με παπούτσια για διαβητικούς, με πάτους φτιαγμένους ειδικά για τον καθένα (μετά από ειδική μέτρηση και καλούπι του ποδιού).

-Όταν αγοράζετε παπούτσια, μην επαναπαύεστε στο ότι τα νιώθετε καλά στα πόδια σας. Μετρήστε το πόδι σας με τη σόλα του παπουτσιού. Μπορεί το σωστό νούμερο να σας φαίνεται πολύ χαλαρό, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στη νευροπάθεια. Ποτέ μην αγοράζετε παπούτσια το πρωί (γιατί το ίδιο παπούτσι μπορεί να σας είναι στενό το απόγευμα, όταν τα πόδια θα είναι πιο πρησμένα). Ποτέ μη φοράτε καινούργια παπούτσια για περισσότερο από 1-2 ώρες τις πρώτες μέρες και, όταν τα βγάλετε, πάντα ελέγχετε τα πόδια σας για σημάδια τριβής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Κάν’το Σωστά»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

To Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κάν’το Σωστά», για μαθητές  Λυκείων και Γυμνασίων της πόλης των Σερρών, στις 23 & 24 Απριλίου 2024.

Παγκόσμια  Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 3,5 έως 5 εκατομμύρια θανάτους

Στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενικότερη υγεία και ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος στην Χίο

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στα πλαίσια του Κοινωνικού του έργου «ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ. Πάντα δίπλα στον άνθρωπο, όπου κι’ αν βρίσκεται», υλοποιεί ΔΩΡΕΑΝ πλήρη καρδιολογικό έλεγχο στα Καρδάμυλα και στην Βολισσό της Χίου.