Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το διαβήτη της κύησης σε 14 ερωτήσεις – απαντήσεις

Τι είναι ο διαβήτης κύησης και τι πρέπει να γνωρίζετε γι΄αυτόν; Απαντάει ο  Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαστολόγος

  1. Τι είναι ο διαβήτης της κύησης;

Ο διαβήτης της κύησης χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Αυτή η μορφή διαβήτη εμφανίζεται συνήθως μετά τον 6ο μήνα της κύησης. Αφορά το 5% έως 6% των εγκύων και στο 60% των περιπτώσεων, εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, θα εξελιχθεί μελλοντικά σε διαβήτη τύπου 2.

  1. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;

Ο διαβήτης εκδηλώνεται όταν υπάρχει απορρύθμιση στην παραγωγή και τη λειτουργία της ινσουλίνης. Αυτή η ορμόνη, που παράγεται από το πάγκρεας, επιτρέπει στο σάκχαρο να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού τα οποία στο σύνολό τους έχουν ανάγκη σακχάρου για να λειτουργούν. Όταν υπάρχει διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου, αυτό αθροίζεται στο αίμα, προκαλώντας υπεργλυκαιμία.

Όλες οι έγκυες αναπτύσσουν μια σχετική αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό οφείλεται στην αμφίδρομη δράση μεταξύ των ορμονών της κύησης και της ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης. Τις περισσότερες φορές, το πάγκρεας και οι ιστοί του σώματος προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα κατάσταση. Όμως σε ορισμένες ασθενείς, που είναι παχύσαρκες ή έχουν προδιάθεση λόγω οικογενειακού ιστορικού διαβήτη για παράδειγμα, αυτή η προσαρμογή αποτυγχάνει και τότε αυτές οι έγκυες θα εμφανίσουν διαβήτη της κύησης.

  1. Μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα που πάσχει από διαβήτη;

Ναι, και μάλιστα πολλές φορές. Ωστόσο, η κύησή της καλύτερα να προγραμματιστεί και πρέπει να παρακολουθείται πολύ στενά από ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο.

  1. Γιατί λένε ότι η κύηση διαρκεί 12 μήνες;

Διότι πρέπει να προγραμματιστεί 3 μήνες πριν από τη σύλληψη. Πριν ακόμα σταματήσει την αντισύλληψη, μια διαβητική γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και αξιολόγηση. Πρόκειται αρχικά για τον έλεγχο της γλυκαιμίας (σάκχαρο στο αίμα) και την επίτευξη καλής ισορροπίας του σακχάρου πριν και μετά τα γεύματα. Αυτό απαιτεί μια ορισμένη πειθαρχία: η μέλλουσα μητέρα οφείλει να ελέγχει τις τιμές του σακχάρου της (τρυπώντας το δάχτυλο 6 ή 7 φορές την ημέρα αντί για τους συνήθεις 3 ή 4 ελέγχους). Σε περίπτωση διαταραχής, η θεραπεία με ινσουλίνη πρέπει να εντατικοποιείται ώστε η γλυκαιμία να προσεγγίζει όσο το δυνατόν τις φυσιολογικές τιμές. Η θεραπεία συνήθως συνίσταται σε καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης.

  1. Ο έλεγχος συνεπάγεται πιεστικές υποχρεώσεις;

Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 έχουν τη συνήθεια να ελέγχονται και την εμπειρία να τον ρυθμίζουν από μόνες τους. Αυτό είναι λίγο δυσκολότερο για τις γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και τον ρυθμίζουν με τη λήψη χαπιών, γιατί τα αντιδιαβητικά δισκία δεν έχουν ακόμα ένδειξη κατά τη διάρκεια της κύησης: οι έγκυες αυτές θα πρέπει να μάθουν να αυτοελέγχονται και να κάνουν ινσουλίνη αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

  1. Υπάρχουν άλλες υποχρεωτικές εξετάσεις πριν από τη σύλληψη;

Πέραν του ελέγχου του σακχάρου, η μέλλουσα μητέρα καλό είναι να υποβληθεί σε έλεγχο των οφθαλμών (βυθοσκόπηση) και εξέταση ούρων. Σε περίπτωση διαβήτη, η προσβολή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού ή των νεφρών αποτελούν πιθανές επιπλοκές. Επιπλέον, η ασθενής θα υποβληθεί σε έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και σε καρδιογράφημα για να αποκλειστεί κάποιο καρδιακό πρόβλημα.

  1. Σε περίπτωση διαβήτη της κύησης η κύηση καθίσταται αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής;

Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να επισκέπτεται τον ενδοκρινολόγο της μια φορά τον μήνα. Έχει σημασία είναι να επιτευχθεί μια γλυκαιμική ισορροπία, διότι η χρόνια υπεργλυκαιμία αποτελεί κίνδυνο για το έμβρυο και το εκθέτει σε πιθανές ανωμαλίες. Αυτές μπορούν να δημιουργηθούν από τις 3 πρώτες εβδομάδες καθυστέρησης της περιόδου.

  1. Τα υπερηχογραφήματα είναι περισσότερα;

Για τον έλεγχο της υγείας του μωρού τα συνήθη 3 υπερηχογραφήματα αρκούν. Ωστόσο, μπορούμε να προσθέσουμε ένα υπέρηχο καρδιάς εμβρύου για να εξακριβώσουμε ότι η καρδιά δεν έχει κάποια ανωμαλία. Πράγματι, το σάκχαρο όταν ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια, το μωρό κινδυνεύει και ο έλεγχος της γλυκαιμικής ισορροπίας είναι το μόνο μέσο για να αποφύγετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

  1. Πώς παρακολουθούμε το έμβρυο;

Μια συσκευή παρακολούθησης που ονομάζεται καρδιοτοκογράφος, επιτρέπει την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού του μωρού.

  1. Είναι ιδιαίτερη η παρακολούθηση του διαβήτη της κύησης;

Στο 90% των περιπτώσεων ελέγχεται με μια ισορροπημένη δίαιτα την οποία ορίζει ο ενδοκρινολόγος και η οποία βέβαια δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του μωρού. Βασίζεται στην εξισορρόπηση της καθημερινής πρόσληψης τροφής. Στο 10% των περιπτώσεων, απαιτείται μια ή περισσότερες ενέσεις ινσουλίνης. Η μέλλουσα μητέρα οφείλει να ελέγχει τις τιμές σακχάρου στο αίμα της. Συνιστάται επίσης να διατηρεί μια σωματική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στην κατάστασή της, όπως π.χ. το κολύμπι.

  1. Συνεπάγεται ο διαβήτης της κύησης συγκεκριμένα προβλήματα για το μωρό;

Καταρχήν ο διαβήτης της κύησης δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο δυσπλασίας διότι εμφανίζεται αργότερα, στον 6ο μήνα, όταν το έμβρυο έχει ήδη σχηματιστεί. Αντίθετα, αν κριθεί απαραίτητη η θεραπεία με ινσουλίνη, πρέπει να παρακολουθείται ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου όπως στις περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 ή 2.

  1. Πρόκληση τοκετού σε περίπτωση διαβήτης της κύησης;

Ναι. Κατά γενικό κανόνα στην αρχή του 9ου μήνα (38-39 εβδομάδες), προκαλούμε τον τοκετό των ασθενών οι οποίες πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 και 2. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τις ασθενείς με διαβήτη της κύησης που το μωρό δεν παρουσιάζει υπερβολικό βάρος (πάνω από 4 κιλά).

  1. Η καισαρική είναι αναπόφευκτη;

Όχι, όμως το 40% έως το 60% των ασθενών οι οποίες έχουν διαβήτη τύπου 1 θα γεννήσουν με καισαρική. Σε περίπτωση διαβήτη της κύησης, οι περισσότερες ασθενείς γεννούν με φυσιολογικό τοκετό και επισκληρίδια αναισθησία, εκτός αν το μωρό παρουσιάζει πιθανό βάρος πάνω από 4 κιλά.

  1. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στο μωρό;

Οι περιπτώσεις νεογνικού διαβήτη είναι σπάνιες. Σε περίπτωση διαβήτη τύπου 2 ο οποίος είναι κληρονομικός, το παιδί κινδυνεύει να αναπτύξει διαβήτη αργότερα, σε ώριμη ηλικία. Συνιστάται λοιπόν να παρακολουθείται η διατροφή του και να τού προτείνεται αθλητική δραστηριότητα.

 Από τον Θεόδωρο Λιακάκο, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο – Μαστολόγο

http://www.drliakakos.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων

Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.

Θετική Διαπαιδαγώγηση: Το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η θετική διαπαιδαγώγηση, ως τρόπος ανατροφής των παιδιών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δυναμικά έδαφος καθώς αποτελεί μια μέθοδο με πολλαπλά οφέλη.

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.