Διαβήτης: τα συμπτώματα που σας προειδοποιούν

Τα κοινά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι λίγο- πολύ γνωστά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα,  σημάδια τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη της νόσου.

Ο διαβήτης τύπου 2, είναι σημαντικό να διαγνωσθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, διότι όταν δεν θεραπεύεται μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες – και μερικές φορές μη αναστρέψιμες ? βλάβες στα μάτια, τα νεύρα και τα νεφρά. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, λήθαργο, σύγχυση, ναυτία, και φυσικά, πολυφαγία, πολυουρία και πολυδιψία. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν διαβήτη τύπου 2 . Υπάρχουν πολλά περισσότερα, πιο ασυνήθιστα, συμπτώματα που, συχνά, πολλοί άνθρωποι δεν τα συνδέουν με τη νόσο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τα γνωρίζετε, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη: Αν ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από τη νόσο, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες να την αναπτύξετε κι εσείς.

Θολή όραση

Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε τα σήματα του δρόμου, τα γυαλιά σας μπορεί να μην είναι το πρόβλημα. Παρόλο που ο διαβήτης, σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια, η θολή όραση, που προκύπτει κατά τα πρώτα στάδια της νόσου, μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να εμφανίσει θολή όραση εξαιτίας των διακυμάνσεων των επιπέδων του υγρού στα μάτια, οι οποίες προκαλούν «φούσκωμα» του φακού.

«Περίεργο» δέρμα

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, τα νεφρά δυσκολεύονται να φιλτράρουν την περίσσεια ζάχαρης και έτσι την αποβάλλουν μέσω των ούρων, οδηγώντας σε αυξημένη ούρηση και απώλεια υγρών. Η μετέπειτα αφυδάτωση οδηγεί σε αυξημένη δίψα και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε σκούρο χρώμα σε πτυχώσεις (όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, και ο λαιμός) του σώματος. Αυτά τα «βελούδινα μπαλώματα» προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η παραπάνω  ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο σώμα μπορεί να προκαλέσει γρήγορη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Τα νέα κύτταρα έχουν περισσότερη μελανίνη (ή χρωστική), καταλήγοντας σε ένα μπάλωμα του δέρματος που είναι πιο σκούρο από το δέρμα που βρίσκεται γύρω από αυτό.

Πληγή που δεν «κλείνει»

Μια πληγή που αργεί να επουλωθεί μπορεί να είναι μια «κόκκινη σημαία» για διαβήτη. Η υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που μπορεί να διοχετευτεί σε πληγές μέσω του αίματος, επιβραδύνοντας τη διαδικασία επούλωσης και αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.  Αυτή η επίδραση στην ανοσία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο συχνά κρυολογήματα και ασθένειες.

Συχνές μυκητιασικές λοιμώξεις ή φαγούρα

Οι μύκητες τρέφονται με τη γλυκόζη και, εφόσον τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι σταθερά αυξημένα στους διαβητικούς, ευδοκιμούν σε αυτούς τους οργανισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες με διαβήτη είναι επιρρεπείς σε χρόνιες μυκητιασικές κολπικές λοιμώξεις, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να τις αναπτύξουν στη βουβωνική χώρα. Οι μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως κάτω από το στήθος και ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, προκαλώντας φαγούρα και εξανθήματα.

Προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα

Ο διαβήτης ενδέχεται να προκαλέσει ύφεση της σεξουαλικής λειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι γυναίκες μπορεί να έχουν κολπική ξηρότητα και προβλήματα με τη διέγερση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που χρειάζονται  για να λειτουργήσει σωστά η σεξουαλική απόκριση. Τα νεύρα ελέγχουν την αντίδραση του οργανισμού στα σεξουαλικά ερεθίσματα, σηματοδοτώντας μια αύξηση της ροής του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Βλάβη σε αυτές τις περιοχές προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ανήσυχο ύπνο

Ο διαβήτης δεν αυξάνει μόνο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και απότομη μείωσή τους (γνωστή ως υπογλυκαιμία). Οι νυκτερινές υπογλυκαιμίες συχνά ευθύνονται για τις νυχτερινές εφιδρώσεις καθώς και τα έντονα όνειρα. Εάν υπάρχει υποψία υπογλυκαιμίας, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αν διαπιστώσετε ότι είναι πολύ χαμηλά (κάτω από 65mg/dl)   συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό, καθώς η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και ενδέχεται να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή είδηση, αλλά αν έχετε χάσει πρόσφατα ένα σημαντικό ποσοστό του βάρους σας χωρίς προσπάθεια – ή ακόμη και ενώ τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο – μπορεί να είναι ένα σημάδι του διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη «εγκλωβίζει»  τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος, αντί να κινείται μέσα στα κύτταρα για την αποθήκευση ενέργειας. Με το διαβήτη, το σώμα σας χάνει, επίσης, τη ζάχαρη μέσω της ούρησης. Επειδή η ζάχαρη είναι μια πηγή ενέργειας ή θερμίδες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.