Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, την πρόληψη του φαινομένου, αλλά και την μείωση του στίγματος του θανάτου που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών εξάρτησης.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία στον κόσμο για τον τερματισμό της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών ουσιών, που οδηγεί κάθε χρόνο στο θάνατο χιλιάδων νέων ανθρώπων παγκοσμίως. Το μήνυμα που θέλει να διαδώσει είναι ότι η τραγωδία του θανάτου από υπερβολική δόση μπορεί και πρέπει να προληφθεί.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση είναι «Αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους που περνούν απαρατήρητοι» (“Recognizing those people who go unseen”) και είναι επικεντρωμένο στη βαθιά θλίψη που βιώνουν οι οικογένειες και οι φίλοι για αγαπημένα τους πρόσωπα  που έχουν πεθάνει ή έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι θάνατοι από υπερδοσολογία οπιοειδών κυμαίνονται από 6.800 με 9.000, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA) τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καταγραφεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότεροι από 140.000 θάνατοι. Οι περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με την πολλαπλή χρήση ουσιών, η οποία κατά κανόνα σχετίζεται με το συνδυασμό παράνομων οπιοειδών, άλλων παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, φαρμάκων και αλκοόλ.

“ODηγός” – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για την Υπερδοσολογία από Οπιοειδή

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά που καταγράφονται στην Ελλάδα, με το δείκτη θνησιμότητας μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών να αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», θέλοντας να συμβάλλει ενεργά στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των χρηστών από υπερδοσολογία, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηνών στα πλαίσια του ΣυνΑθηνά, δημιούργησε έναν χρήσιμο οδηγό ενημέρωσης προσβάσιμο σε όλους.

Ο “ODηγός” – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω για την Υπερδοσολογία από Οπιοειδή, έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των χρηστών και του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας από οπιοειδή.

Γνωρίζεις τι είναι η υπερδοσολογία από οπιοειδή; Πώς μπορείς να την αναγνωρίσεις εάν βρεθείς αντιμέτωπος με ένα τόσο κρίσιμο περιστατικό; Τι μπορείς να κάνεις; Ο “ODηγός” δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και γίνεται μέσο προστασίας του ανθρώπου.

Ενημερωθείτε για την Υπερδοσολογία από Οπιοειδή μέσω του «ΟDηγός» εδώ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής ελαστογραφίας ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus», δίνοντας έμφαση σε άτομα άνω των 65 ετών,

Η «Βόλτα της Καρδιάς μας»: Εκδήλωση του Συλλόγου Β.Ελλάδος Ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»

Η εκδήλωση «Βόλτα της Καρδιάς μας» είναι αφιερωμένη στην ιδρύτρια του Συλλόγου «Παιδικές Καρδιές», η οποία αφιέρωσε τη ζωή της μέχρι την τελευταία της πνοή, στην στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τις αρχές Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».