Πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά από μια δηλητηρίαση στο σπίτι

Οι δηλητηριάσεις στα παιδιά είναι το πιο συχνό ατύχημα που συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Κάθε χρόνο καταγράφονται από το Κέντρο Δηλητηριάσεων περισσότερες από 40.000 περιπτώσεις δηλητηρίασης. Από αυτές τις περιπτώσεις οι δηλητηριάσεις που αφορούν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών καταλαμβάνουν περίπου το 50% του συνόλου των δηλητηριάσεων. Πιο επικίνδυνη θεωρείται η ηλικία  0-5 ετών κατά την οποία συμβαίνει το 90% των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας.

Τα αίτια των δηλητηριάσεων στα παιδιά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων  είναι τα φάρμακα (παυσίπονα, αντιβιοτικά, κ.ά.), τα είδη οικιακής χρήσης (σκόνες πλυσίματος, πετρελαιοειδή, εντομοκτόνα κ.ά.) τα καλλυντικά και τα φυτοφάρμακα.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να τηρούν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μια δηλητηρίαση:

-Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικό φαρμακείο, σε υψηλή θέση και κλειδωμένα ώστε να μην τα φτάνουν τα παιδιά.

-Πρέπει να γίνει από νωρίς σαφές στο παιδί ότι ένα φάρμακο θα πρέπει να του το δίνει πάντα ένας μεγάλος και ποτέ δεν πρέπει να το λαμβάνει μόνο του.

-Μην ανοίγετε τα φάρμακα μπροστά στα παιδιά. Μέσω της μίμησης σύντομα θα μάθουν τον τρόπο που ανοίγουν.

-Πετάμε πάντα τα φάρμακα που έχουν λήξει ή έχουν αλλοιωθεί.

– Πριν δώσουμε το φάρμακο στο παιδί, διαβάζουμε καλά τις οδηγίες της συνταγής.

-Δεν δίνουμε ποτέ φάρμακα στα παιδιά χωρίς συνταγή γιατρού.

-Μη βάζετε φάρμακα ή χημικά σε μπουκάλια που προηγουμένως περιείχαν είδη διατροφής.

-Να φυλάτε τα καλλυντικά σας σε όσο το δυνατό ασφαλέστερο μέρος.

-Επιλέξτε είδη καθαρισμού με καπάκι ασφαλείας που δύσκολα μπορεί να ανοίξει ένα μικρό παιδί.

-Όλα τα είδη καθαριότητας, τα εντομοκτόνα, τα εντομοαπωθητικά, οι διαλύτες, τα πετρελαιοειδή, τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να βρίσκονται κλειδωμένα σε ντουλάπι ή στην αποθήκη, μακριά από τρόφιμα.

-Δεν δίνουμε στα παιδιά να δοκιμάσουν οινοπνευματώδη ποτά, καθώς η ποσότητα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση στα παιδιά είναι πολύ μικρή, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυκνά αλκοολούχα ποτά όπως το ούζο ή τα λικέρ καθώς ή τα λευκά αλκοολούχα ποτά όπως η βότκα, το ρακί, το τζιν.

-Τα τσιγάρα και οι γόπες στα χέρια των βρεφών είναι εξαιρετικά επικίνδυνα γιατί αν τα μασήσουν ή τα καταπιούν κινδυνεύουν από πολύ σοβαρή δηλητηρίαση.

– Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το παιδί επισκέπτεται άλλο σπίτι και ειδικά το σπίτι της γιαγιάς και του παππού.

– Να έχετε πάντα στο σπίτι σιρόπι ιπεκακουάνας. Το σιρόπι τούτο προκαλεί εμετό και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τη δηλητηρίαση για να αποβληθεί όσο περισσότερο δηλητήριο γίνεται και να μην απορροφηθεί από τον οργανισμό. ΠΡΟΣΟΧΗ, μην το χορηγήσετε αν δεν ενημερώσετε πρώτα το γιατρό σας ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων, γιατί υπάρχουν δηλητηριάσεις στις οποίες αντενδείκνυται ο εμετός.

– Να έχετε πάνω στο τηλέφωνό σας τον αριθμό τηλεφώνου του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210 7793777), που λειτουργεί 24 ώρες24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και του Παιδιάτρου. Σε περίπτωση δηλητηριάσεως καλέστε αμέσως ένα από τα δυο τηλέφωνα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών–Κάπα 3: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα 3 και το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διεξάγουν έρευνα με θέμα: «Άγχος, Κατάθλιψη και Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο» μετά την πανδημία COVID-19.