Τα οφέλη της διατροφής με ωμέγα-3 στη διπολική διαταραχή

Η σύνδεση της ψυχικής υγείας με τη διατροφή έχει απασχολήσει πολύ την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας (ASCP) δείχνει ότι όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή μπορεί να ωφεληθούν από τη διατροφική παρέμβαση που δίνει έμφαση στην αύξηση των ωμέγα-3 EPA και DHA, ενώ μειώνει τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ωμέγα-3 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και «φροντίζουν» τον εγκέφαλό μας,  ειδικά τις περιοχές που σχετίζονται με την διάθεση και την συμπεριφορά. Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική διαταραχή που προκαλεί ασυνήθιστες αλλαγές στη διάθεση, στη συγκέντρωση και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Η μελέτη δείχνει ότι τα ωμέγα-3 φαίνεται να είναι υπεύθυνα για τη σταθερότητα της διάθεσης στη διπολική διαταραχή μέσω της ενσωμάτωσης τους στις μεμβράνες των νευρώνων στον εγκέφαλο, καθώς και στη δημιουργία μορίων σηματοδότησης. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ίσως να είναι πιο αποτελεσματικά για την καταθλιπτική φάση της διπολικής διαταραχής και όχι τόσο για την μανιακή φάση της νόσου.

Πηγές Ωμέγα -3 λιπαρών οξέων είναι το ιχθυέλαιο, η σαρδέλα, ο σολομός, το σκουμπρί, το μελανούρι, η γόπα, ο γαλέος, ο τόνος, ο ξιφίας, η πέστροφα, η μαρίδα, το λαβράκι, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, το ταχίνι, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, το αβοκάντο, το σογιέλαιο, το φύτρο σιταριού, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το σπανάκι.

Πηγές Ωμέγα – 6 λιπαρών οξέων είναι τα φυτικά έλαια από καλαμπόκι, σουσάμι  ή σόγια, οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα αυγά, τα δημητριακά, η κινόα, η σπιρουλίνα.

Η σταθερότητα της διάθεσης είναι ο πιο σημαντικός στόχος για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Εάν πάσχετε από διπολική διαταραχή, με μικρές παρεμβάσεις στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε και να σταθεροποιήσετε τη διάθεσή σας και να νιώσετε πολύ καλύτερα!

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ποια φρούτα έχουν την περισσότερη ζάχαρη και ποια τη λιγότερη;

  Σας αρέσουν τα φρούτα αλλά σκέφτεστε ότι καταναλώνοντάς τα...

Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Τι πρέπει να τρώω;

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Ανθιμίδης, MSc, PhD, Γενικός Χειρουργός - Μαστολόγος

Πώς μπορεί ο καφές να επιδράσει στο βάρος σας;

Ο μαύρος καφές - χωρίς ζάχαρη- είναι πολύ χαμηλός σε θερμίδες και μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα υγιές βάρος.