Το πράσινο τσάι ευεργετικό σε άτομα με σύνδρομο Down

Μια ουσία που περιέχεται στο πράσινο τσάι, η επιγαλλοκατεχίνη, φαίνεται να βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες των ατόμων με σύνδρομο Down. Η ουσία αυτή ανήκει στις πολυφαινόλες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από κυτταρικές βλάβες που προκαλούν σοβαρές νόσους.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Neurology, ερευνητές του Centre for Genomic Regulation ( CGR ) στη Βαρκελώνη, υποστήριξαν ότι, κατά τη διάρκεια κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε 84 άτομα με σύνδρομο Down, η χορήγηση αυτής της ουσίας από το πράσινο τσάι οδήγησε σε βελτίωσης των αποτελεσμάτων μνήμης, ομιλίας και συμπεριφοράς. Η θετική επίδραση του πράσινου τσαγιού διατηρήθηκε για έξι μήνες μετά το τέλος της έρευνας.

Στην κλινική δοκιμή, 84 νεαροί ενήλικες με σύνδρομο Down, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για 12 μήνες οι μισοί συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά συγκεκριμένη δόση πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη, που περιείχε επιγαλλοκατεχίνη και οι άλλοι μισοί λάμβαναν ουσία placebo. Τόσο οι ερευνητές όσο και οι συμμετέχοντες δεν είχαν γνώση ποιος λαμβάνει την επιγαλλοκατεχίνη και ποιος την ουσία placebo. Και οι δύο ομάδες παρακολούθησαν εβδομαδιαία γνωστική εκπαίδευση. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στον 3ο, στον 6ο και στον 12ο μήνα την έρευνας αλλά και 6 μήνες μετά το τέλος της κλινικής δοκιμής.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τεστ, η ομάδα του «πράσινου τσαγιού» επέδειξε καλύτερες επιδόσεις στην μνήμη οπτικής αναγνώρισης, στον έλεγχο των παρορμήσεων και στην προσαρμοστική συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή, τα εγκεφαλογραφήματα των ατόμων που κατανάλωσαν το πράσινο τσάι αποκάλυψαν ότι η επιγαλλοκατεχίνη είχε αλλάξει τον τρόπο σύνδεσης των εγκεφαλικών τους κυττάρων.

« Είναι η πρώτη φορά που μια θεραπεία έχει δώσει θετικά αποτελέσματα στην γνωστική βελτίωση των ατόμων με σύνδρομο Down. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως θεραπεία αλλά ως ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτό το σύνδρομο» δήλωσε η Dr Mara Dierssen, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Και συμπλήρωσε, χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά, γιατί το πράσινο τσάι είναι ένα φυσικό προϊόν χωρίς παρενέργειες και είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους ».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι.

Kυριάκος Φριλίγκος: O 1ος παίχτης μπουζουκιού στην Ελλάδα με σύνδρομο Down

Ο Κυριάκος Φριλίγκος γράφει τη δική του ιστορία ως ο πρώτος παίχτης μπουζουκιού με σύνδρομο Down στην Ελλάδα.

Φυσικές θεραπείες για τα «σκασμένα» χέρια

Αποκτήστε λεία και απαλά χέρια, εφαρμόζοντας σπιτικά προϊόντα, που φτιάξατε με τα χεράκια σας για τα χεράκια σας