spot_imgspot_img

Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής  Νόσου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου ενημερωθείτε από το Liveit.gr για αυτήν την κληρονομική ασθένεια…

  • Η 19η Ιουνίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου.
  • Η Δρεπανοκυτταρική νόσος (ΔΝ) είναι μία κληρονομική, χρόνια ασθένεια, με σοβαρές, μη αναστρέψιμες βλάβες για την υγεία. Η νόσος πήρε το όνομά της από τη δρεπανοειδή μορφολογία που εμφανίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Υπολογίζεται ότι το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορέας παθολογικού γονιδίου αιμοσφαιρίνης, με περισσότερες από 500.000 γεννήσεις προσβεβλημένων παιδιών ετησίως.  Το 70% εξ αυτών  πάσχουν από δρεπανοκυτταρική διαταραχή, ενώ οι υπόλοιποι από θαλασσαιμικά σύνδρομα.
  • Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000.000 άτομα φέρουν το γονίδιο της Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας.
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Δρεπανοκυτταρική Νόσος συγκαταλέγεται στις σπάνιες παθήσεις και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat εκτιμάται ότι νοσούν περίπου 103.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της νόσου στην ΕΕ εμφανίζεται στην Νότιο Ευρώπη και ειδικότερα στη Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Ιταλία.
  • Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.600 ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο.
  • Τα Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης και οι πρώτες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970.
  • Όταν και οι δυο γονείς είναι φορείς του παθολογικού γονιδίου, τότε υπάρχει πιθανότητα 25% να γεννηθεί παιδί με δρεπανοκυτταρική νόσο.
  • Τα τελευταία χρόνια, το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων με δρεπανοκυτταρική νόσο έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στον προγεννητικό έλεγχο αλλά και την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, καθώς οι νέες θεραπείες και οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπλοκών της νόσου έχουν προσφέρει στους πάσχοντες καλύτερο επίπεδο υγείας και καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • 99 κλινικές μελέτες για τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθροΟι εφιάλτες και το Πάρκινσον
Επόμενο άρθροΜηνιγγίτιδα Β
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;