Δυσκοιλιότητα: 12 απρόσμενες αιτίες

Η δυσκοιλιότητα είναι η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, εκτός από τις «συνηθισμένες» αιτίες εμφάνισης της, υπάρχουν και αρκετές άλλες, που ενδεχομένως να μην είχατε υποψιαστεί.

 

Όταν η τουαλέτα μετατρέπεται σε βασανιστήριο, οι βασικοί «ύποπτοι» είναι η χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει το πρόβλημα, τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβει είναι να ανατρέψει τους παραπάνω παράγοντες. Ωστόσο, θα μπορούσε να εξετάσει και τους παρακάτω. Ενδεχομένως κάποιος από αυτούς να είναι η απάντηση στο δικό του πρόβλημα.

  1. Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός, (υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα) επιβραδύνει τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και τη λειτουργία του εντέρου.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι όποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό έχει απαραίτητα και δυσκοιλιότητα ή όποιος έχει δυσκοιλιότητα, πάσχει και από υποθυρεοειδισμό. Μπορεί, ωστόσο, η δυσκοιλιότητα να σχετίζεται με υποθυρεοειδισμό, κυρίως όταν πρόκειται για νεαρά άτομα.

  1. Παυσίπονα

Η κατάχρηση αναλγητικών θα μπορούσε, επίσης, να είναι μία από τις όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες. Ορισμένες  έρευνες (όχι όλες) αναφέρουν ότι όσοι κάνουν χρόνια χρήση παυσίπονων φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.

  1. Σοκολάτα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αν και άλλες μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε μελέτη του 2005, αποδείχθηκε, πως άτομα που έπασχαν από χρόνια δυσκοιλιότητα ή από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ήταν πιο πιθανό να «ενοχοποιήσουν» τη σοκολάτα για την πρόκληση δυσκοιλιότητας, σε σύγκριση με άτομα που δεν αντιμετώπιζαν τα παραπάνω προβλήματα (το ίδιο φάνηκε και για τη μπανάνα και για το τσάι) .

  1. Βιταμίνες

Γενικά, οι βιταμίνες δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά συγκεκριμένα συστατικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα. Eαν είναι απαραίτητη η λήψη τους, θα μπορούσατε να λαμβάνετε παράλληλα και ένα μαλακτικό κοπράνων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  1. Kατάχρηση καθαρτικών

Ορισμένα καθαρτικά λειτουργούν διεγείροντας τη δραστηριότητα του εντέρου . Αυτά τα καθαρτικά  θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες του γιατρού σας, καθώς, αν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση, άρα και δυσλειτουργία στο έντερο. Ακολουθήστε πιστά τις οι συστάσεις του γιατρού σας και τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου.

  1. Υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών

Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη. Η προφανής λύση είναι να μειώστε την πρόσληψη αυτών των τροφίμων και να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών σε 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να φάτε αυγά ή τυρί μαζί με μια σαλάτα, έτσι ώστε να λάβετε και τις απαραίτητες φυτικές ίνες.

  1. Κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά

Όπως και ο υποθυρεοειδισμός, η κατάθλιψη προκαλεί μια γενική επιβράδυνση των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού και μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να επηρεάσει και τη λειτουργία του εντέρου  .Άτομα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (το οποίο μπορεί να συνδέεται στενά με την κατάθλιψη) είναι επίσης επιρρεπή στη δυσκοιλιότητα.  Όσον αφορά στην αντικαταθλιπτική θεραπεία, η δυσκοιλιότητα έχει συσχετιστεί με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, αλλά κυρίως με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση κάποιου ήπιου μαλακτικού.

  1. Αντιόξινα

Τα αντιόξινα είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της «καούρας», αλλά ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα όσα περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο. Για να μειώσετε την «καούρα» και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, καταναλώστε λιγότερα λιπαρά τρόφιμα και περισσότερες φυτικές ίνες.

  1. Πίεση και αντιαλλεργικά φάρμακα

Η δυσκοιλιότητα ενδεχομένως να είναι μία παρενέργεια κοινών φαρμάκων, που χορηγούνται για τη ρύθμιση της πίεσης, όπως είναι για παράδειγμα, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου και τα διουρητικά χάπια. Τα τελευταία μάλιστα, αυξάνουν την παραγωγή ούρων, αποβάλλοντας στην ουσία το νερό από τον οργανισμό, το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Παρόμοια προβλήματα δυσκοιλιότητας προκαλούν και τα αντιισταμινικά φάρμακα, που χορηγούνται για τη θεραπεία των αλλεργιών.

  1. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Περιλαμβάνει δύο χρόνιες παθήσεις: τη-νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσει κράμπες, απώλεια βάρους, αιματηρές κενώσεις και άλλα προβλήματα υγείας.

Κοινό σύμπτωμα και των δύο είναι η χρόνια διάρροια, ωστόσο, κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν και διάρροια.

Στην ελκώδη κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεγμονής στο ορθό και στη νόσο του Crohn μπορεί να υποδηλώνει απόφραξη στο λεπτό έντερο. Ωστόσο, εάν η δυσκοιλιότητα δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, είναι απίθανο να οφείλεται σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

  1. Τοκετός

Η δυσκοιλιότητα παρουσιάζεται συχνά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό. Μπορεί να  οφείλεται είτε στη λήψη σιδήρου, είτε στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας που πιέζει το έντερο, είτε στην αύξηση της προγεστερόνης, είτε στα παυσίπονα ή αναισθητικά, που λαμβάνουν οι γυναίκες κατά τον τοκετό.

  1. Διαβήτης και νευρολογικές παθήσεις

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, οι οποίες με τη σειρά τους ενδεχομένως να επηρεάσουν τη διαδικασία πέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με προχωρημένο διαβήτη το γνωρίζουν αυτό, ωστόσο όσοι «υγιείς» υποφέρουν από συχνή δυσκοιλιότητα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν έναν έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. Παράλληλα, τα νευρολογικά προβλήματα, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η νόσος του Parkinson μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Συνήθως, όμως, μία τέτοια κατάσταση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην ούρηση, στο βάδισμα κλπ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αθηναίων: Αιμοδοσία για παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία

Το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής, Προαγωγής Υγείας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία για τα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ημερίδα: «Έλεγχος του βάρους – Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με την Ευρωκλινική Αθηνών, διοργανώνει Ημερίδα Ενημέρωσης του κοινού για τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

«Τα Στάδια Ανάπτυξης του Παιδιού & Τα Όρια του Σώματος»: Διαδικτυακό σεμινάριο για γονείς

Στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι για το Παιδί μου», το Ινστιτούτο Prolepsis διοργανώνει ένα νέο δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς.