5 ειδικά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπισής της δυσφαγίας

Η δυσφαγία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δυσκολίες στην κατάποση στερεών και υγρών τροφών. Ένα άτομο καταπίνει περίπου 1000 φορές την ημέρα για να μεταφέρει στερεά τροφή, υγρά και σάλιο από το στόμα στο στομάχι προκειμένου να καλύψει επαρκώς τις διατροφικές του ανάγκες.

Η δυσφαγία μπορεί να κάνει την κατάποση τροφής, υγρών και φαρμάκων δυσάρεστη ή επικίνδυνη και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει περίπου το 15 % του γενικού πληθυσμού, αλλά είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικές λοιμώξεις, απώλεια βάρους, υποσιτισμό, αφυδάτωση, μειωμένη ποιότητα ζωής, ακόμη και θάνατο λόγω ολικής απόφραξης των αεραγωγών.

Πολλές παθολογικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφαγία. Συνήθως προκαλείται από μια ασθένεια ή πάθηση που επηρεάζει τους μύες και τα νεύρα της γλώσσας, του στόματος και του λαιμού. Μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα δυσφαγίας είναι τα άτομα που:

 • Πάσχουν από άνοια, νόσο Alzheimer, νόσο Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ( ALS ), μυϊκή δυστροφία, βαριά μυασθένεια, μηνιγγίτιδα, πολυμυοσίτιδα
 • Έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικό τραύμα
 • Έχουν κάνει επέμβαση στον αυχένα ή στον αυχενικό σπόνδυλο
 • Εμφανίζουν ανεπάρκεια παραγωγής σάλιου
 • Έχουν μόλυνση ή φλεγμονή στον φάρυγγα ή τον οισοφάγο
 • Κάνουν ακτινοθεραπεία
 • Έχουν καρκίνο στον οισοφάγο, το κεφάλι ή τον λαιμό
 • Έχουν προχωρημένη ηλικία

Σε περίπτωση προβλημάτων κατάποσης  θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλισθεί η επαρκής σίτιση και ενυδάτωση των αγαπημένων σας προσώπων.  Οι ασθενείς με δυσφαγία δυσκολεύονται να καταναλώσουν τις συνήθεις τροφές και υγρά. Είναι επομένως αναγκαίο να ακολουθήσουν μια δίαιτα με τροφές πιο μαλακές και ευκολότερες στην μάσηση και την κατάποση. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην κατάποση εντοπίζεται αρχικά στα υγρά, οι ασθενείς δηλαδή ενώ καταπίνουν ικανοποιητικά τις στερεές και ημίρευστες τροφές δυσκολεύονται να καταπιούν το νερό.

Η χρήση πηκτικών παραγόντων ( ειδικές στιγμιαίες πηκτικές  σκόνες ) που προσθέτουμε  στα υγρά για να πήξουν ή η κατανάλωση ειδικών υγρών σε μορφή ζελέ, αποτελούν μια ασφαλή επιλογή καθώς πρόκειται για προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους και ασθενείς με δυσφαγία/δυσκαταποσία.

NESTLE Resource Thicken Up Clear Σκόνη

Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής υδατανθράκων σε σκόνη, που μετατρέπει την υγρή τροφή σε πολτώδη για την σίτιση ασθενών με δυσκαταποσία.  Μπορεί να προστεθεί σε όλα τα είδη των υγρών όπως τσάι, νερό, καφέ, χυμό, αναψυκτικό καθώς και στα συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για νέα βελτιωμένη σύνθεση, με ταχεία πήξη και σταθεροποίηση.

Ενδείξεις:

 • Γηριατρικά περιστατικά
 • Νευρολογικά περιστατικά
 • Στένωση στη περιοχή του φάρυγγα ή οισοφάγου
 • Μετά από χειρουργείο ή / και ακτινοθεραπεία στη περιοχή κεφαλής και τραχήλου

Nestle Resource Thickenup Clear Στιγμιαίο Πηκτικό Μέσο Των Υγρών & Της Τροφής, 125gr

Πρόκειται για διαφανή, άγευστη, άοσμη και ομοιογενή σκόνη η οποία προκαλεί ταχεία πήξη και σταθεροποίηση. Μια δόση αρκεί για την πήξη όλων των υγρών, μέσα σε μόλις  1-2 λεπτά.  Δεν επηρεάζει το χρώμα, τη γεύση και την οσμή των ζεστών ή κρύων υγρών της τροφής.

Συνίσταται σε ασθενείς με δυσφαγία.

Hormel Thick & Easy Instant Food and Drink Thickener 225g (Στιγμιαίος Πηκτικός Παράγοντας με Βάση το Τροποποιημένο Άμυλο)

Το Thick & Easy αποτελεί έναν άριστο πηκτικό παράγοντα που η σύνθεσή του βασίζεται στο τροποποιημένο άμυλο. Η προσθήκη του στην τροφή ή σε υγρά (ζεστό ή κρύο νερό ή οποιονδήποτε χυμό) έχει σαν αποτέλεσμα μια ομοιογενή πηκτή σύσταση, κατάλληλη για ασθενείς με προβλήματα κατάποσης.

Λόγω της σύνθεσής του είναι κατάλληλο για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες αφού δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη, λιπαρά. Είναι ένα προϊόν με ουδέτερο άρωμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Προκαλεί ταχεία πήξη.  Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, όχι ως υποκατάστατο ή ως πηγή τροφής, με κίνδυνο υποσιτισμού.

Gel’ Clear (Nutrisens)

Στιγμιαίος πηκτικός παράγοντας σε σκόνη, σχεδιασμένο να αυξάνει το ιξώδες στα υγρά (νερό, χυμό, τσάι, καφέ), σε σούπες και πολτοποιημένα λαχανικά (ωμά ή βρασμένα) δίνοντας μια μορφή τζελ χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση. Προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για ασθενείς με δυσφαγία. Δεν περιέχει λακτόζη και γλουτένη.

 

  

HydraFAST (Nutrisens )

Έτοιμο προς πόση ζελοποιημένο νερό. H παχύρευστη υφή του διεγείρει το αντανακλαστικό της κατάποσης. Ανθεκτικό στην αμυλάση της σιέλου. Αποτελείται από > 89% νερό. Με φυσικές χρωστικές και αρώματα. Δεν περιέχει λακτόζη και γλουτένη. Κυκλοφορεί με τρεις γεύσεις: Μάνγκο, Λεμόνι, Φράουλα.

Προϊόν ειδικά σχεδιασμένο να ενυδατώνει ασθενείς με δυσφαγία, μειώνοντας το ρίσκο εισρόφησης. Ιδανικό για ασθενείς με Alzheimer ή αντίστοιχες παθολογικές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Όφελος για την καρδιά η καθημερινή άσκηση ακόμα και μετά τα 70!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Το ρόφημα που προλαμβάνει την άνοια

Ευεργετικό για τη λειτουργία της μνήμης αναδεικνύεται το πράσινο τσάι σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Πώς να βοηθήσετε τους γονείς σας να κόψουν το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι για την υγεία τους