spot_imgspot_img

Εγκυμοσύνη και ταξίδι: χρήσιμες συμβουλές για τις μέλλουσες μαμάδες

Η διενέργεια ενός ταξιδιού για λόγους ανάγκης ή αναψυχής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συχνό φαινόμενο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα στην γυναίκα που κυοφορεί σχετικά με το αν επιτρέπεται γενικά να ταξιδέψει, πότε μπορεί να ταξιδέψει στην εγκυμοσύνη και με ποιο τρόπο να ταξιδέψει.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να υιοθετηθεί η ιδέα ότι η εγκυμονούσα γυναίκα δεν είναι ασθενής και μπορεί να ταξιδέψει κατά την διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας και είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της ίδιας και του εμβρύου που κυοφορεί. Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Πεϊτσίδης (  https://www.peitsidis-obgyn.gr/ ) μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι μέλλουσες μαμάδες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Ποίες έγκυες μπορούν να ταξιδέψουν;

Οι έγκυες γυναίκες που μπορούν να ταξιδέψουν είναι αυτές οι οποίες δεν παρουσιάζουν επιπλοκές ή άλλους ιατρικούς λόγους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι κυριότερες επιπλοκές είναι οι ακόλουθες:

-Аιμορραγία – επαπειλούμενη κύηση στο 1ο τρίμηνο.
-Υπερέμεση της κύησης, ( έμετοι, ναυτία ).
-Αποκόλληση πλακούντα  (αιμορραγία σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης ).
-Διαταραχές αρτηριακής πιέσεως – υπέρταση.
-Γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό πρόωρο τοκετού – ( δηλαδή τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες ).
-Διαταραχές του πλακούντα  ( χαμηλός – προδρομικός – διεισδυτικός πλακούντας ).
-Διαταραχές της ποσότητας του αμνιακού υγρού  ( χαμηλά επίπεδα – ολιγάμνιο, υψηλά επίπεδα – υδράμνιο, κ.ά.).
-Διάφορες ιατρικές αντενδείξεις όπως ενεργή λοίμωξη, αδυναμία, κόπωση.

Ο τόπος προορισμού πρέπει να διαθέτει κατάλληλες ιατρικές υποδομές, δηλαδή εξοπλισμένα νοσοκομεία-κλινικές και επανδρωμένα κέντρα υγείας, τα οποία είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν πιθανές επιπλοκές και ικανά να διεκπεραιώσουν έναν επικείμενο τοκετό.
Η έγκυος οφείλει να έχει μαζί της πάντα τις εξετάσεις της, την φαρμακευτική αγωγή της καθώς και την καρτέλα παρακολούθησης της κατά την διάρκεια τη εγκυμοσύνης.

Σε ποια εβδομάδα της κύησης είναι πιο ασφαλές το ταξίδι;

Η πιο ασφαλής περίοδος να ταξιδέψει μια έγκυος, σύμφωνα με παγκόσμιες οδηγίες, είναι μεταξύ των 18-24 εβδομάδων της κύησης. Οι περισσότερες επιπλοκές στη εγκυμοσύνη παρατηρούνται στις υπόλοιπες εβδομάδες.
                                                                                                                                        Μεταφορικά μέσα και εγκυμοσύνη

Οδήγηση και εγκυμοσύνη

Η οδήγηση στη εγκυμονούσα επιτρέπεται αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να γίνεται χρήση ζώνης. Τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης καλό θα είναι να αποφεύγεται η οδήγηση, τα μακρινά ταξίδια, οι δύσβατες διαδρομές και οι απότομες επιταχύνσεις και στροφές. Ασφαλέστερη λύση είναι η οδήγηση να διενεργείται από τον σύντροφο της γυναίκας. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για την χρήση τρένων που διανύουν μακρινές αποστάσεις.

Αεροπλάνο και εγκυμοσύνη

Πολλές αεροπορικές εταιρίες ζητούν έγγραφη βεβαίωση από ιατρικό προσωπικό για να επιτρέψουν το αεροπορικό ταξίδι σε εγκυμονούσες γυναίκες μετά την 28 εβδομάδα κύησης. Σε γενικές γραμμές το αεροπορικό ταξίδι επιτρέπεται με προφύλαξη μέχρι τις 36 εβδομάδες της κύησης. Χρονοβόρα αεροπορικά ταξίδια κρύβουν κινδύνους θρόμβωση φλεβών των κάτω άκρων, για το λόγω αυτό οι έγκυες γυναίκες οφείλουν να φορούν πιεστικές κάλτσες – καλσόν κατά την διάρκεια του ταξιδιού καθώς και να σηκώνονται από το κάθισμα τους και να περπατούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Περιηγήσεις σε υψόμετρα άνω των 3.000 μέτρων πρέπει να αποφεύγονται σε γενικές γραμμές.

Πλοίο και εγκυμοσύνη

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν επιτρέπουν την μεταφορά εγκύων πέραν των 32-34 εβδομάδων της κύησης. Μακρινοί προορισμοί πρέπει να αποφεύγονται, καθώς και ταξίδια σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης οφείλουμε να γνωρίζουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας του πλοίου καθώς και να είμαστε σίγουροι ότι το πλοίο διαθέτει τις κατάλληλες ιατρικές υποδομές.

Γενικοί κανόνες υγιεινής , προφύλαξης και κατανάλωσης υγρών και τροφίμων κατά την διάρκεια του ταξιδιού

  • Πάντα πλένουμε τα χέρια μας προσεκτικά και επιμελώς πριν την κατανάλωση υγρών και τροφών.
  • Αποφεύγουμε την χρήση μη εμφιαλωμένου και μη επεξεργασμένου θερμικά και χημικά νερού.
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνιστάται η κατανάλωση φρέσκων τροφών, με σωστή θερμική επεξεργασία.
  • Αποφεύγονται οι νωπές και αλλοιωμένες τροφές καθώς αυτές προκαλούν διαρροϊκό σύνδρομο            (διάρροια των ταξιδιωτών) με επιβλαβείς συνέπειες για εγκυμονούσα και έμβρυο.Δεν κάνουμε υπερβολική χρήση χημικών, φαρμάκων και ιωδιούχων σκευασμάτων για απολύμανση  κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Το ιώδιο, σε μεγάλες δόσεις, διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό στο έμβρυο.
  • Φροντίζουμε να φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια που επιτρέπουν ξεκούραστο βάδισμα και άνεση στις κινήσεις μας.
  • Εάν προκύψουν ιατρικά προβλήματα και απορίες, οφείλουμε να συμβουλευόμαστε έγκαιρα τον θεράποντα ιατρό καθώς και της πλησιέστερες ιατρικές υπηρεσίες.

Η έγκυος γυναίκα οφείλει να απολαύσει την διαδρομή και να φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό της, έχοντας επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων και των επικείμενων κινδύνων που δύναται να προκύψουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στην διαδρομή αυτή δεν είναι μόνη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης