Εγκέφαλος: γερνάει αλλά δεν φθίνει!

Διαβάστε τι αποκαλύπτει μια νέα μελέτη για το τι ακριβώς παθαίνει ο εγκέφαλός μας καθώς γερνάμε

Σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, η ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο εγκέφαλος – με άλλα λόγια, η ταχύτητα ή η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος «παίρνει στροφές» – δεν αρχίζει να μειώνεται μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η ταχύτητα κορυφώνεται στην ηλικία των 20 ετών και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, με μεγαλύτερη μάλιστα επιτάχυνση στην Τρίτη ηλικία.

 

Οι ερευνητές, προτού καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους δέκα έως 80 ετών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε ένα διαδικτυακό πείραμα, που μέτρησε τους χρόνους αντίδρασης στο πλαίσιο ενός νοητικού τεστ.  Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν από τους ερευνητές να κατηγοριοποιήσουν μια σειρά από λέξεις και εικόνες που εμφανίζονταν αστραπιαία στην οθόνη, πατώντας το σωστό πλήκτρο.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από τη μία πλευρά ο μέσος χρόνος αντίδρασης άρχισε να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 30 ετών, όμως αυτό δεν είχε να κάνει με την ταχύτητα του μυαλού, αλλά με μια προσεκτική στάση των εθελοντών. Η ίδια η νοητική διαδικασία της λήψης απόφασης για τη σωστή απάντηση εμφάνισε τάση επιβράδυνσης μόνο μετά τα 60 και στη συνέχεια η καθυστέρηση ήταν ολοένα μεγαλύτερη, όσο μεγάλωνε το άτομο.

Τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς όσο κανείς γερνάει, τόσο μεγαλύτερο χρόνο κάνει για να αντιδράσει στις αλλαγές στο περιβάλλον του ή στα ερεθίσματα γύρω του. Αυτή η μεγαλύτερη επιβράδυνση στις αντιδράσεις σε ο, τι αφορά στα εξωτερικά ερεθίσματα, η οποία όντως αρχίζει περίπου μετά τα 20, βαθμιαία αυξάνει στη μέση και στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο, αυτό δεν συνδέεται με το πόσες στροφές παίρνει ο ίδιος ο νους, όταν πρέπει να πάρει μια απόφαση. Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής συνήθως δεν επηρεάζεται η νοητική ευστροφία.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour».

Διαβάστε ακόμη:

Οι 7 κινήσεις για να τονώσετε το μυαλό σας

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της εμμηνόπαυσης και οι τρόποι διαχείρισης

Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων που συμβαίνει καθώς προχωράτε από την προ εμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει σε συναισθηματικές αλλαγές όπως θλίψη, ευερεθιστότητα, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και αλλαγές στη διάθεση.

Η σημασία της διατήρησης ρουτίνας στους ασθενείς με άνοια

Η διατήρηση της ρουτίνας είναι σημαντική για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με άνοια αλλά και των φροντιστών.

Η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας