Εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Παρόλο που η εγκυμοσύνη είναι, τις περισσότερες φορές, μια πολύ ευτυχισμένη περίοδος για τη γυναίκα, συχνά προκύπτουν ορισμένα προβλήματα από αυτήν.

Ο  Δρ. Παναγιώτης Ψαθάς, Mαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, μας εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα εκείνα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά την εγκυμοσύνη συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα και η έγκυος μπορεί συχνά να έχει πόνους κι άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Ας δούμε όμως ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε και για τα οποία πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

-Αν νιώθετε έντονους κι επίμονους πόνους ή ευαισθησία στην κοιλιά.

-Αν έχετε κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος.

-Αν νιώθετε ότι το μωρό σας κινείται ή κλωτσάει λιγότερο απ ‘ότι συνήθως (μετά την 20η εβδομάδα αρχίζετε να νιώθετε τα πρώτα σκιρτήματα και όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, το μωρό σας κινείται όλο και πιο έντονα και «κλωτσάει»).

-Αν έχετε αυξημένες κολπικές εκκρίσεις υδαρείς, βλεννώδεις, με αίμα ακόμη κι αν είναι μόνο ροζ ή καφέ χρώματος. (Σημείωση: Μετά από 37 εβδομάδες, η αύξηση των βλεννωδών εκκρίσεων θεωρείται φυσιολογική και μπορεί να υποδεικνύει ότι σύντομα θα γεννήσετε).

-Αν νιώθετε πυελική πίεση (ένα αίσθημα ότι το μωρό σας πιέζει προς τα κάτω), με πόνο χαμηλά στη μέση (ειδικά αν αυτό το σύμπτωμα δεν το έχετε νιώσει ξανά), με κοιλιακούς πόνους σαν πόνους περιόδου ή περισσότερες από τέσσερις συστολές σε μια ώρα πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, ακόμη και αν δεν πονάνε.

-Αν έχετε επώδυνη ούρηση με αίσθημα καψίματος, αν ουρείτε λιγότερο από ότι συνήθως ή αν δεν ουρείτε καθόλου.

-Αν έχετε συνεχείς κι επίμονους εμετούς που συνοδεύονται από πόνους ή πυρετό.

Αν έχετε ρίγη και πυρετό πάνω από 37,5.

-Αν έχετε διαταραχές της όρασης, όπως διπλωπία, θόλωση, εξασθένιση, αν βλέπετε “αστράκια”, ή “μυγάκια”.

-Αν νιώθετε επίμονη ή σοβαρή κεφαλαλγία ή αν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από θολή όραση, τράβηγμα της ομιλίας ή μούδιασμα.

-Αν παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο ή γύρω από τα μάτια σας, πρήξιμο στα χέρια σας, σοβαρό και ξαφνικό πρήξιμο των ποδιών ή των αστραγάλων σας, ή απότομη αύξηση του σωματικού σας βάρους (πάνω από 2 κιλά σε μία εβδομάδα).

-Αν έχετε δυνατές κι επίμονες κράμπες στα πόδια που δεν υποχωρούν όταν λυγίσετε τον αστράγαλό σας και στρέψετε τα δάκτυλα προς τα πάνω ή αν το ένα πόδι σας είναι σημαντικά πιο πρησμένο από το άλλο.

-Αν τραυματιστείτε στην κοιλιακή χώρα (από πτώση ή τροχαίο ατύχημα).

-Αν έχετε λιποθυμία, συχνή ζάλη, ταχυκαρδία ή αρρυθμία.

-Αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, βήχα με αίμα ή πόνο στο στήθος.

-Σοβαρή δυσκοιλιότητα που συνοδεύεται από κοιλιακό πόνο ή σοβαρή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.

-Επίμονο έντονο κνησμό (φαγούρα) του κορμού σας, στα χέρια, στα πόδια, στις παλάμες, στα πέλματα ή ένα αίσθημα κνησμού σε όλο το σώμα σας.

-Αν έχετε συμπτώματα γρίπης/κορονοϊού. Τόσο ο κορονοϊός και η γρίπη H1N1 όσο και άλλοι ιοί της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνοι για τις έγκυες γυναίκες. Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν ή αν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα κορονοϊού/γρίπης, που μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη, κόπωση, πόνους στο σώμα και ρίγη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μερικές φορές εμετό ή διάρροια.

-Ζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική περίθαλψη αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή πόνους στο στήθος ή κοιλιακό πόνο, ξαφνική ζάλη ή σύγχυση, σοβαρούς ή επίμονους εμετούς, μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου ή αν έχετε υψηλό πυρετό, παρά τη λήψη αντιπυρετικού.

-Αν δεν έχετε ανοσία κι έρθετε σε επαφή με άτομα που πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες όπως ανεμοβλογιά ή ερυθρά ή παρουσιάζουν συμπτώματα των ασθενειών αυτών, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

-Αν νιώθετε κατάθλιψη ή σοβαρό άγχος. Εάν αισθάνεστε μια βαθιά αίσθηση θλίψης ή απελπισίας, με κρίσεις πανικού, αν δεν είστε σε θέση να χειριστείτε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις ή έχετε αυτοκαταστροφικές σκέψεις, ζητήστε βοήθεια αμέσως.

-Αν αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται (π.χ. άσθμα, ένα κρύωμα που επιδεινώνεται).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σεμινάριο: «Διακοπή Καπνίσματος, μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό»

Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών, ΣΕΦΑΡ-ΣΥΦΑΡΤ, ΣΥΦΑ Θράκης, ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Διακοπή Καπνίσματος μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό».

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: Λειτουργία γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ανακοινώνει την λειτουργία δωρεάν γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, στο πλαίσιο του έργου SEA- Συνηγορία, Εποπτεία και Ενδυνάμωση Οικογενειών με μέλη με Αυτισμό.

«Δεν καπνίζω … επιλέγω την ζωή!»: Ημερίδα του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο...