Ποιο είδος χαλβά να διαλέξω;

Υπάρχουν διάφορα είδη χαλβάδων προαξερχόντως του σησαμένιου, αλλά κι  ο σιμιγδαλένιος  και ο χαλβάς Φαρσάλων. Ποιος είναι ο πιο θρεπτικός, ποια η θερμιδική τους αξία; Ας τα βάλουμε κάτω από το διατροφικό μας μικροσκόπιο

✅ Ενεργειακά, και οι 3 είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνες τροφές, με τον σησαμένιο να αποδίδει τις περισσότερες θερμίδες. Ο  σιμιγδαλενιος έχει τις λιγότερες καθώς το κύριο συστατικό του είναι το σιμιγδάλι που μας δίνει κυρίως υδατάνθρακες..

✅ Όμως η πρωτεΐνη είναι σημαντικά περισσότερη στον σησαμένιο κυρίως λόγω του σησαμιού που περιέχει, αλλά και των ενδεχόμενων ξηρών καρπών.

✅Αναφορικά με τα λιπαρά, υπερτερούν ο σησαμενιος και ο σιμιγδαλένιος που φτιάχνονται κυρίως (όχι πάντα) με ελαιόλαδο,  σε αντίθεση που τον Φαρσάλων που χρησιμοποιείται συνήθως βούτυρο. Επίσης, το ταχίνι και οι ξηροι καρποί αποτελούν καλές πηγές των ωφέλιμων μονο- πολυακορεστων λιπαρών οξέων, σε αντίθεση με το βούτυρο που περιέχει κυρίως τα επιβλαβή κορεσμένα.

📌Φυσικά κι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους. Η προσθήκη σοκολάτας ξηρών καρπών, η χρησιμοποίηση ως λιπαρής ύλης του βουτύρου έναντι των σπορελαίων ή ελαιολάδου και η προσθήκη ζάχαρης, μπορεί να διαφοροποιήσουν σημαντικά τη θρεπτική αξία του χαλβά.
Σε κάθε περίπτωση απολαύστε τον αγαπημένο σας χαλβά….με μέτρο. ⚖

☝Να θυμάστε: ένα μικρό κομμάτι αρκεί για να πάρουμε την ευχαρίστηση που θέλουμε!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τηγανίτες Vs Pancakes;

Οι τηγανίτες θεωρούνται ίσως η παλαιότερη και πιο διαδεδομένη τροφή. Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία;

Κρουασάν σοκολάτας ή ταχινόψωμο Ρόδου

Το κρουασάν σοκολάτας είναι αναμφισβήτητα ένα αγαπημένο γλυκό πρωινό,  αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η παράδοση μας μπορεί να κρύβει αρτοσκευάσματα εξίσου νόστιμα αλλά και υγιεινά

Κρουασάν σοκολάτας ή σταφιδόψωμο;

Το κρουασάν σοκολάτας είναι αναμφισβήτητα ένα αγαπημένο γλυκό πρωινό,  αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η παράδοση μας μπορεί να κρύβει αρτοσκευάσματα εξίσου νόστιμα αλλά και υγιεινά.