Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας: Ποια διατροφή προλαμβάνει την απώλεια όρασης

Όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια των ματιών που, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης.

Γράφει η Έλενα Κεφάλα, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MICOphth.

Η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι μια σοβαρή πάθηση των ματιών, όλο και πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας και αποτελεί τη συχνότερη αιτία σοβαρής απώλειας όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι υπάρχουν διάφορες υγιεινές τροφές που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής μορφής Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας στα μάτια μας.

Δύο πρόσφατες ευρωπαϊκές μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, με λιγότερα γαλακτοκομικά και κόκκινο κρέας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας ή ακόμη και να καθυστερήσει την εξέλιξη της πάθησης αυτής αφότου έχει εκδηλωθεί.

Αντιθέτως, η δυτικού τύπου διατροφή, πλούσια σε φρέσκο κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα δημητριακά και αυγό, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι έρευνες έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά εκφύλισης ωχράς κηλίδας σε ομάδες ανθρώπων που ακολουθούσαν δίαιτα τύπου μεσογειακής διατροφής. Ιδιαίτερα μία μελέτη έδειξε ότι εκείνοι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 150 γρ. φρούτα την ημέρα μείωσαν την πιθανότητα ανάπτυξης εκφύλισης ωχράς κηλίδας στα μάτια τους κατά 15%.

Από την άλλη πλευρά, στην ομάδα των ασθενών που έπασχαν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας ήταν μεγάλο το ποσοστό αυτών που κατανάλωναν φαγητά fast food, έτοιμα γεύματα καθώς και μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών συγκριτικά με την ομάδα των υγιών

Η Μεσογειακή διατροφή προτείνεται ως πρότυπο επειδή περιλαμβάνει:

-Λαχανικά, ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι.

-Φρούτα.

-Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια και φυστίκια.

-Ίνες ολικής άλεσης που βρίσκονται σε αλεύρι ολικής, ρύζι ολικής, βρώμη,
κινόα και δημητριακά ολικής άλεσης.

-Ψάρια φρέσκα όπως σαρδέλα, σκουμπρί, τόνος ,πέστροφα, σολωμός.

-Ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

Γενικά, οι περισσότερες μελέτες για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν δείξει ότι η λήψη ορισμένων τροφών όπως τα φρούτα, τα ωμά λαχανικά και το ψάρι καθώς και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει την καθημερινή άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος, μπορούν να προλάβουν την απώλεια όρασης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 Γενικές συμβουλές για την προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

-Εξετάστε τα μάτια σας τακτικά, ειδικά εάν είστε άνω των 60 ετών.

-Ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό όρασης γιατί η νόσος είναι κληρονομική.

-Μην καπνίζετε.

-Κάντε τακτικά άσκηση.

-Διατηρήστε ένα χαμηλό σωματικό βάρος και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

-Τρώτε ψάρι δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρέσκα φρούτα καθημερινά, καθώς και μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς 2-3 φορές την εβδομάδα.

-Περιορίστε την πρόσληψη λιπών και ελαίων.

-Ελέγχετε συχνά την όραση σας, κλείνοντας πρώτα το αριστερό και μετά το δεξί σας μάτι για να επιβεβαιώσετε οτι βλέπετε φυσιολογικά και από τα δυο σας μάτια.

-Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη σας.

-Προστατεύετε επαρκώς τα μάτια σας από τον ήλιο με γυαλιά, ακόμα κι αν είστε πολύ νέοι.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σωστή διατροφή για την ενίσχυση της μνήμης

Η σωστή διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά και τις νοητικές μας λειτουργίες.

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.