Έκζεμα: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μια αρκετά συχνή πάθηση, το έκζεμα αναγνωρίζεται από διάφορα συμπτώματα και θεραπεύεται με πολλούς τρόπους. Διαβάστε παρακάτω.

Πώς να καταλάβετε ότι είναι έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση, όπου ο φραγμός του δέρματος δεν λειτουργεί σωστά. Το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, επίσης δεν δουλεύει σωστά, επομένως οι άνθρωποι που έχουν έκζεμα, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλες δερματικές μολύνσεις. Για να καταλάβετε ότι έχετε έκζεμα, πρέπει να αναγνωρίσετε τα εξής συμπτώματα: το δέρμα σας γίνεται ξηρό, ευερέθιστο, προκαλεί φαγούρα και πολλές φορές κάποια κοκκινίλα στην επιφάνεια του δέρματος. Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, και αυτό εξαρτάται πολύ από την ηλικία. Στα μωρά για παράδειγμα, εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στο κρανίο, τα γόνατα και στους αγκώνες, στα παιδιά στο λαιμό, τους καρπούς, τα πόδια, τους αστραγάλους και στους ενήλικες, το έκζεμα συνήθως εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος των αγκώνων, στα γόνατα και στον λαιμό.

Όταν το ξύνετε, χειροτερεύει

Όταν σας τσιμπάει κουνούπι, η επιθυμία να ξύσετε το τσίμπημα είναι τεράστια. Φανταστείτε τι συμβαίνει με το έκζεμα, που μπορεί να σας κάνει να το ξύνετε συνεχώς με μανία. Μπορεί όταν το ξύνετε, προσωρινά να νιώθετε καλύτερα, αλλά στην ουσία χειροτερεύετε την κατάστασή του, καθώς του δημιουργείτε μικρο-πληγές με αποτέλεσμα να το αφήνετε ευάλωτο στις φλεγμονές.

Δεν αφορά μόνο το δέρμα

Ναι, το έκζεμα εμφανίζεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία του σώματός σας. Σε μια έρευνα του 2015 στο Annals of Nutrition and Metabolism, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ατοπική δερματίτιδα, το πιο κοινό είδος εκζέματος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα ή αλλεργίες. Για παράδειγμα, το 50% των παιδιών με έκζεμα παρουσίασαν ευαισθησία στην πρωτεΐνη από το γάλα αγελάδας.

Πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων

Αν έχετε έκζεμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε σαπούνι ή κρέμα προσώπου. Καλό θα είναι να ακολουθείτε μια skincare ρουτίνα ειδική για το ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα, μαζί με τοπικά στεροειδή και άλλες θεραπείες. Αν δεν προσέξετε, και χρησιμοποιήσετε το λάθος προϊόν, μπορεί να προκαλέσετε φλεγμονή στο δέρμα σας.

Το δέρμα σας χρειάζεται ενυδάτωση

Το έκζεμα είναι μια πάθηση υπερβολικής ξηρότητας του δέρματος, επομένως πρέπει να το ενυδατώνετε. Καλό θα είναι να εφαρμόζετε ενυδατικές κρέμες στην ερεθισμένη περιοχή αρκετές φορές την ημέρα για να διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο, ειδικά μετά το ντους. Μετά το ντους, θα επιτύχετε τη μέγιστη απορρόφηση.

Αλλάξτε το μαλακτικό του πλυντηρίου

Αν πάσχετε από έκζεμα, το δέρμα σας είναι τόσο υπερευαίσθητο που ακόμα και το απορρυπαντικό ή το μαλακτικό που χρησιμοποιείτε στο πλύσιμο, μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά. Οι δερματολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά απορρυπαντικά και μαλακτικά, που δεν περιέχουν δηλαδή χρωστικές ουσίες, αρώματα και άλλες ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Τα γονίδια παίζουν το ρόλο τους

Αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας έχει έκζεμα, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί και σε εσάς και στους συγγενείς σας. Το έκζεμα δείχνει να έχει κληρονομικές ιδιότητες, καθώς, στα ομοζυγωτικά δίδυμα, το 77% θα εμφανίσουν και οι δύο έκζεμα, αλλά επηρεάζει και τα ετεροζυγωτικά δίδυμα, στο 15%, σύμφωνα με μία έρευνα του Journal of Allergy.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».