Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε το ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συνήθεια να μαγειρεύουμε το ελαιόλαδο μπορεί να μειώνει σημαντικά τη θρεπτική του αξία. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε

Το χρησιμοποιούμε για τη γεύση του, αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας. Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο είναι πράγματι υγιεινό λάδι, αλλά όταν το μαγειρεύουμε χάνει τα οφέλη του και πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.

Επιστήμονες από την Πορτογαλία αναφέρουν στην επιθεώρηση «Food Research International», ότι το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα άλλα λάδια, καθώς και διάφορες ενώσεις (φαινολικές) που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Ωστόσο όταν το ελαιόλαδο θερμαίνεται για πολύ ώρα, χάνει την ποιότητά γιατί το μαγείρεμα και οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις φαινολικές ενώσεις.

«Η κατανάλωση αγνού παρθένου ελαιολάδου αυξάνεται παγκοσμίως, εξαιτίας του αποδεδειγμένου οφέλους του που έχει για την υγεία», αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο. Το τηγάνισμα, το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό, το ψήσιμο σε φούρνο μικροκυμάτων και το μαγείρεμα στο φούρνο, μειώνουν τις φαινολικές ενώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η θρεπτική αξία του να μειώνεται στα επίπεδα των άλλων φυτικών ελαίων», αναφέρουν οι ειδικοί.

Τι να κάνετε

  • Καταναλώνουμε ωμό το ελαιόλαδο ώστε να διατηρεί τις ευεργετικές του ιδιότητες.
  • Όταν το μαγειρέψουμε για να αποφευχθεί η μείωση της ποιότητας του, οι επιστήμονες συνιστούν να το θερμαίνουμε όσο το δυνατό λιγότερο.
  • Μια λύση είναι να το προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος (τουλάχιστον την μεγαλύτερη ποσότητα) ώστε να μην εκτίθεται πολύ ώρα στις υψηλές θερμοκρασίες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης