Τα ελαστικά αυτοκινήτων μπορούν δυνητικά να μολύνουν την τροφική αλυσίδα

Νέα αυστριακή έρευνα αποκαλύπτει ότι επικίνδυνες τοξικές ουσίες από τα ελαστικά των αυτοκινήτων μπορεί να καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα και επομένως στο πιάτο μας, βλάπτοντας σοβαρά την υγεία μας.

Περιβαλλοντικοί Γεωεπιστήμονες από το Κέντρο Μικροβιολογίας και Επιστημών Περιβαλλοντικών Συστημάτων (CMESS) στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανακάλυψαν πως τα σωματίδια από τα ελαστικά που τρίβονται στην άσφαλτο κατά την οδήγηση, αφήνουν στο περιβάλλον ίχνη δυνητικά επικίνδυνων ουσιών. Κάθε χρόνο ένας άνθρωπος αφήνει πίσω του οδηγώντας περίπου ένα κιλό δυνητικά τοξικών σωματιδίων χωρίς να το γνωρίζει.

Τα σωματίδια αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να παρασυρθούν από τη βροχή και τον άνεμο, φτάνοντας στα ποτάμια και τα λύματα. Τα λύματα χρησιμοποιούνται συχνά ως λίπασμα, κάτι που σημαίνει ότι τα σωματίδια των ελαστικών μπορούν να φτάσουν στα γεωργικά εδάφη. Αυτά με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μολύνουν τα αναπτυσσόμενα φυτά και ενδεχομένως να τα καταστήσουν επικίνδυνα για κατανάλωση.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σωματίδια αυτά μπορούν δυνητικά να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα και να μεταφέρουν επικίνδυνες τοξίνες σε ορισμένα λαχανικά που καταναλώνουμε. Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς όχι μόνο περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών αλλά δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η κατανάλωση λαχανικών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν άφθονα στα λαχανικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας και τις απομακρύνουν προστατεύοντας μας από σοβαρές παθήσεις.

Για να μελετήσουν διεξοδικά τον κίνδυνο, οι ερευνητές προσέθεσαν πέντε χημικές ουσίες σε μαρούλια. Τέσσερις από αυτές χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ελαστικών. Ενώ δεν έχουν αποδειχθεί όλες αυτές οι χημικές ουσίες ως επιβλαβείς, η πέμπτη θεωρείται ιδιαίτερα τοξική. Το χημικό αυτό ονομάζεται 6PPD-κινόνη και έχει συνδεθεί με μαζικούς θανάτους σολομών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η ομάδα πειραματίστηκε ακόμα και με την προσθήκη μικρών κομματιών ελαστικών στο νερό. Ανακάλυψε ότι τα φυτά μαρουλιού μπορούσαν να αφομοιώσουν τους ρύπους. Επιπλέον, τα φυτά μεταβολίζουν τις χημικές ουσίες σε νέες ουσίες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μαρούλι απορρόφησε όλες τις ενώσεις που μελετήθηκαν, με ορισμένες να ταξινομούνται ως εξαιρετικά τοξικές.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Thilo Hofmann, « τα σωματίδια από τη φθορά των ελαστικών περιέχουν μια σειρά από οργανικές χημικές ουσίες, ορισμένες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές. Οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι τα φυτά μαρουλιού πήραν όλες τις ενώσεις που εξετάσαμε μέσω των ριζών τους. Τις μετέφεραν στα φύλλα και τις συσσώρευσαν εκεί. Στο ανθρώπινο σώμα ωστόσο τέτοιες ενώσεις διασπώνται πολύ εύκολα. Έτσι, αν κάποιος φάει ένα μολυσμένο μαρούλι, οι αρχικές χημικές ουσίες θα μπορούσαν εύκολα να απελευθερωθούν ξανά στον οργανισμό».

Η έρευνα αυτή αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης ερευνητικής προσπάθειας να προσδιοριστούν οι συνέπειες των αποβλήτων, όπως το πλαστικό και οι φαρμακευτικές ουσίες στην τροφική αλυσίδα και κατά συνέπεια στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΠΗΓΗ: Technology Networks Applied Sciences https://www.technologynetworks.com/applied-sciences/news/toxic-additives-from-tire-wear-could-be-ending-up-on-our-plates-368822

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Γνώρισε τον άνθρωπο που της χάρισε τη ζωή ως δότης μυελού των οστών

Η συγκινητική στιγμή που η Δέσποινα Βουχούρη συναντά για πρώτη φορά το "νούμερο 198", τον άνθρωπο που της χάρισε ζωή μέσω του καταλόγου δότη μυελού των οστών.

Ιλαρά: Μαζικοί εμβολιασμοί σε καταυλισμούς Ρομά από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού και μαζικούς εμβολιασμούς στις κοινότητες των Ρομά.

Π.Ο.Ν.: Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών για ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιβίωσης νεφροπαθών και θαλασσαιμικών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη για ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιβίωσης νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.