Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Εκπαίδευση πολιτών στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας

Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, παρέχει διαχρονικά υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και εξελίξεις, προγραμματίζει την υλοποίηση εκπαίδευσης σε πολίτες, φορείς και συλλόγους στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας (ΠΒΨΥ).

Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο, περιλαμβάνοντας τις γνώσεις για τη φροντίδα και την υποστήριξη ατόμων που βίωσαν κάποια κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης. Η σημερινή πραγματικότητα αναδεικνύει όλο και περισσότερο τη χρησιμότητά τους.

Ο απόηχος της πανδημίας που έχει αφήσει έντονα το αποτύπωμά του στην ψυχική υγεία, οι όλο και πιο συχνές και έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ανάφλεξη εστιών πολέμου, η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, ατυχήματα και πολλές άλλες κοινωνικές και προσωπικές κρίσεις, καθιστούν απαραίτητη την παροχή τους σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Η αναγκαιότητά τους είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη, τόσο για τον κάθε πολίτη όσο και για επαγγελματίες, ειδικά σε συγκεκριμένους χώρους και ρόλους απασχόλησης.

Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας διασφαλίζουν:

– τη σωστή προσέγγιση και παρέμβαση,

– την ανακούφιση των πληγέντων και των ατόμων που βρίσκονται σε κρίση,

– την πρόληψη της εξέλιξης του στρες και της βίωσης του τραύματος σε επιδείνωση και περαιτέρω συναισθηματική διαταραχή,

– την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των πληγέντων και των ατόμων σε κρίση.

Η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας υλοποιείται σε ενότητες διαφορετικής διάρκειας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των εκπαιδευόμενων και προσφέρει συνοπτικά τις εξής γνώσεις

– τι είναι, τι δεν είναι και ποια είναι τα οφέλη των ΠΒΨΥ,

– πού και πότε χρειάζεται να παρασχεθούν ΠΒΨΥ,

– σε ποιους παρέχονται και πώς,

– βασικές αρχές ΠΒΨΥ,

– καλή επικοινωνία: πράγματα που λέμε και κάνουμε – κακή επικοινωνία: πράγματα που δεν λέμε και δεν κάνουμε,

– αυτοφροντίδα των ατόμων που παρέχουν ΠΒΨΥ.

Την εκπαίδευση υλοποιούν έμπειροι και άρτια καταρτισμένοι επαγγελματίες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που απασχολούνται στον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ.

Σε όσους παρακολουθούν την εκπαίδευση χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης, καθώς και έντυπος Οδηγός για την παροχή ΠΒΨΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω εκπαίδευση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και συγκεκριμένα στην κα Ιωάννα Τρουμούση, στο τηλέφωνο 210 3610683 και στην κα Αικατερίνη Ραμιώτη, στο τηλέφωνο 210 3639538, http://www.redcross.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σεμινάριο: «Διακοπή Καπνίσματος, μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό»

Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών, ΣΕΦΑΡ-ΣΥΦΑΡΤ, ΣΥΦΑ Θράκης, ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Διακοπή Καπνίσματος μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό».

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: Λειτουργία γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ανακοινώνει την λειτουργία δωρεάν γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, στο πλαίσιο του έργου SEA- Συνηγορία, Εποπτεία και Ενδυνάμωση Οικογενειών με μέλη με Αυτισμό.

«Δεν καπνίζω … επιλέγω την ζωή!»: Ημερίδα του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο...