spot_imgspot_img

Το έμφραγμα του Μυοκαρδίου αφορά σημαντικά και τις γυναίκες!

Σήμερα, το έμφραγμα το μυοκαρδίου είναι η συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Ελλάδα και παγκόσμια. Η γυναικεία καρδιά είναι πιο ευάλωτη στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όσο περισσότερα γίνεται για τις καρδιακές παθήσεις και τους τρόπους πρόληψης. Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσο πλησιάζουν στην έναρξη της εμμηνόπαυσης, καθώς τότε έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα τους, με συνέπεια να δημιουργείται μεγαλύτερος κίνδυνος εμφραγματικού επεισοδίου.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά πολύ περισσότερο στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, είναι επιβεβλημένη η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του σωματικού βάρους, της υπέρτασης και της χοληστερίνης, γιατί αυτά αποτελούν τους βασικούς παράγοντες πρόληψης των νόσων αυτών.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η πτώση των οιστρογόνων που προστατεύουν τη γυναικεία καρδιά κατά την αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθεί καρδιοπάθεια, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται πιο σκληρά και η αρτηριακή πίεση και η κακή χοληστερόλη (LDL) αυξάνονται επίσης.

Καθώς το γυναικείο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες ορμονολογικές του συνθήκες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το σωματικό βάρος να αυξάνεται και να μετατρέπεται κυρίως σε κοιλιακό λίπος. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και μία αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη και κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 που είναι ένας από τους παράγοντες για τυχόν εκδήλωση εμφράγματος.

Η πρόληψη, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στην εμμηνόπαυση είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Η ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά, βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της «καλής χοληστερίνης/ HDL». Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται επιβεβλημένη, το ίδιο και η καθημερινή σωματική άσκηση. Μην αγνοήσετε συμπτώματα που δεν είχατε πριν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, όπως για παράδειγμα έντονες αυξομειώσεις στους παλμούς της καρδιάς, δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που πριν την εμμηνόπαυση πραγματοποιούσατε χωρίς να έχετε κανένα πρόβλημα, έντονη πίεση στο στήθος, ισχυρούς και επίμονους πονοκεφάλους ή και ζαλάδες, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Επειδή κάθε μία περίπτωση είναι ξεχωριστή, με τις δικές της ιδιαιτερότητες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η εμμηνόπαυση, για να περάσετε αυτή την περίοδο της ζωής σας όσο πιο ομαλά γίνεται, γεμάτες υγεία.

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ www.elikar.gr

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;