spot_imgspot_img

Πώς επηρεάζουν η έναρξη και η παύση της περιόδου το προσδόκιμο ζωής της γυναίκας;

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόρροια, δηλαδή έναρξη της περιόδου σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, επιπλοκές κατά την κύηση και μελλοντική εμφάνιση καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού. Ωστόσο καμία επιστημονική μελέτη δεν είχε αξιολογήσει τον ρόλο που διαδραματίζει η χρονική στιγμή έναρξης και διακοπής την έμμηνου ρήσεως στο προσδόκιμο ζωής και στην γενικότερη κατάσταση υγείας της γυναίκας καθώς μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause: The Journal of The North American Menopause Society, η καθυστερημένη έναρξη και παύση της περιόδου φαίνεται ότι προστατεύει από ορισμένες παθήσεις και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησε 16.000 γυναίκες για 21 χρόνια ( 1993 – 2014). Όλες οι γυναίκες είχαν ημερομηνία γέννησης μέχρι και το 1924. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο μετά την ηλικία των 12 ετών και την εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 50 ετών βρέθηκε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90 τους χρόνια. Τα ποσοστά αύξησης του προσδόκιμου ζωής ήταν ακόμη υψηλότερα στις γυναίκες εκείνες που είχαν εμμηνόρροια ( έναρξη της πρώτης περιόδου μέχρι την ολική διακοπή της εμμήνου ρύσεως ) για περισσότερα από 40 χρόνια.

Οι γυναίκες με έναρξη της περιόδου σε ηλικία τουλάχιστον 12 ετών βρέθηκε ότι είχαν περίπου 9% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σύγκριση με αυτές που η περίοδος ξεκίνησε σε μικρότερη ηλικία. Οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία τουλάχιστον 50 ετών είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σύγκριση με αυτές που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40 έτη. Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόρροια για περισσότερα από 40 χρόνια είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ηλικία των 90, σε σχέση με εκείνες των οποίων τα αναπαραγωγικά χρόνια ήταν λιγότερα από τα 33 έτη.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες αυτές εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις, δεν κάπνιζαν και δεν είχαν ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη. Αντίθετα, στις γυναίκες που κάπνιζαν η εμμηνόπαυση εμφανίστηκε 1 -2 έτη νωρίτερα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες στις οποίες η διακοπή της εμμήνου ρύσεως έγινε πριν από την ηλικία των 46 ετών οδήγησε σε 25% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 ήταν περίπου 22%. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, όταν η εμμηνόπαυση εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 46 – 55 ετών έχει μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία της γυναίκας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρα Aladdin Shadyab, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, « η σχέση μεταξύ του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας και του προσδόκιμου ζωής δεν είναι ακόμα απόλυτα  κατανοητή και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των αιτιών. Από την άλλη, ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα και η διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόωρη εμμηνόπαυση».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης