Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική βιολογική διαδικασία που αφορά όλες τις γυναίκες. Η εμμηνόπαυση δεν είναι πάθηση και δεν απαιτεί ειδική θεραπεία. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές, με σημαντικότερη τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η πτώση των οιστρογόνων που προστατεύουν τη γυναικεία καρδιά κατά την αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθεί καρδιοπάθεια, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται πιο σκληρά και η αρτηριακή πίεση και η κακή χοληστερόλη (LDL) αυξάνονται επίσης. Καθώς το γυναικείο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες ορμονολογικές του συνθήκες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το σωματικό βάρος να αυξάνεται και να μετατρέπεται κυρίως σε κοιλιακό λίπος. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και μία αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη και κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 που είναι ένας από τους παράγοντες για τυχόν εκδήλωση εμφράγματος.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, η πρόληψη, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στην εμμηνόπαυση, είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Ειδικότερα:

-Η ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά, βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της «καλής χοληστερίνης/ HDL».

-Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται επιβεβλημένη, το ίδιο και η καθημερινή σωματική άσκηση.

-Μην αγνοήσετε συμπτώματα που δεν είχατε πριν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, όπως για παράδειγμα έντονες αυξομειώσεις στους παλμούς της καρδιάς, δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που πριν την εμμηνόπαυση πραγματοποιούσατε χωρίς να έχετε κανένα πρόβλημα, έντονη πίεση στο στήθος, ισχυρούς και επίμονους πονοκεφάλους ή και ζαλάδες, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Επειδή κάθε μία περίπτωση είναι ξεχωριστή, με τις δικές της ιδιαιτερότητες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η εμμηνόπαυση, για να περάσετε αυτή την περίοδο της ζωής σας όσο πιο ομαλά γίνεται, γεμάτες υγεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η πολυανθεκτική Φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών παγκοσμίως έχουν  πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.