Εμμηνόπαυση: πώς επιδρά στη μνήμη;

Μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί η ήπια απώλεια μνήμης επειδή η έρευνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιλήψεις των γυναικών που έχουν βιώσει απώλεια μνήμης. Επίσης, η μνήμη μειώνεται με την ηλικία, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν προκαλείται από την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την επίδραση των οιστρογόνων στη μνήμη υποστηρίζουν ότι η μείωση των οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση (η χρονική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, που μεσολαβεί μεταξύ του τέλους της κλιμακτηρίου της και πριν την εμμηνόπαυση) προκαλεί απώλεια μνήμης και ότι η μνήμη βελτιώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας εκτενούς μελέτης του 2004 οι ορμονικές αλλαγές κατά την περιεμμηνόπαυση συχνά προκαλούν μείωση της λεκτικής μνήμης.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι ξεχωριστές από τις φυσικές επιπτώσεις της γήρανσης. Αυτή η μελέτη παρέχει τη βάση για πολλές τρέχουσες μελέτες. Σε μια άλλη τετραετή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να μάθουν το ίδιο καλά κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες επέστρεψαν στα επίπεδα μάθησης που παρουσίαζαν πριν από την εμμηνόπαυση.

Τέλος, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology εντόπισε επίσης μειωμένες δεξιότητες μνήμης στις γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν προβλήματα που σχετίζονταν κυρίως με τη λήθη και τη συγκέντρωση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής ελαστογραφίας ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus», δίνοντας έμφαση σε άτομα άνω των 65 ετών,

Η «Βόλτα της Καρδιάς μας»: Εκδήλωση του Συλλόγου Β.Ελλάδος Ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»

Η εκδήλωση «Βόλτα της Καρδιάς μας» είναι αφιερωμένη στην ιδρύτρια του Συλλόγου «Παιδικές Καρδιές», η οποία αφιέρωσε τη ζωή της μέχρι την τελευταία της πνοή, στην στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τις αρχές Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».