Όσοι έχουν επιληψία ίσως περιορίσουν τις επιληπτικές κρίσεις με τη λήψη χαμηλών δόσεων ιχθυελαίων, σε καθημερινή βάση, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη τους θα βοηθήσει τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται πλέον στη φαρμακευτική αγωγή τονίζοντας παράλληλα ότι τα ευρήματα τους πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες που πραγματοποίησαν τη μελέτη, τα ιχθυέλαια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών που ενδέχεται να ελαττώνουν την διεγερσιμότητα των εγκεφαλικών κυττάρων στους πάσχοντες από επιληψία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 ασθενείς δεν ανταποκρίνονταν στην αντιεπιληπτική και οι οποίοι ακολούθησαν 3 διαφορετικές θεραπείες διάρκειας 10 εβδομάδων: η μια αγωγή περιλάμβανε χαμηλή δόση ιχθυελαίων, η άλλη υψηλή δόση ιχθυελαίων, ενώ η τρίτη λήψη αδρανούς συμπληρώματος.

Ο χαμηλότερος αριθμός επιληπτικών κρίσεων καταγράφηκε όταν οι εθελοντές έπαιρναν την χαμηλή δόση ιχθυελαίων γεγονός που σημαίνει ότι η χαμηλή δόση των ιχθυελαίων μείωσε περίπου κατά 33% τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό και απαιτείται επαλήθευση των ευρημάτων της.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής & Ψυχιατρικής».

Και ένα μυστικό πρόληψης

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, όσοι ασκούνται συστηματικά όσο είναι νέοι ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας στο μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα ειδικών από τη Σουηδία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1 εκατ. Σουηδούς μεταξύ του 1950 και του 1987, οι οποίοι συμπλήρωσαν τεστ για να αξιολογήσουν οι ειδικοί την καρδιαγγειακή τους φόρμα στην ηλικία των 18 ετών. Οι Σουηδοί παρακολουθήθηκαν για 40 χρόνια μέσα στα οποία πάνω από 6.700 άντρες διαγνώστηκαν με επιληψία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών οι άντρες που βρίσκονταν σε καλή φόρμα, είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία σε σύγκριση με όσους η φόρμα τους ήταν σε χαμηλά επίπεδα και 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία σε σχέση με όσους ήταν σε μεσαίο επίπεδο.

Πηγή