spot_imgspot_img

Η επιλόχεια κατάθλιψη «χτυπά» και τους άνδρες!

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης, επηρεάζει περίπου το 15- 20% των γυναικών και εκδηλώνεται συνήθως 4 εβδομάδες μετά τη γέννα. Ωστόσο, έρευνα αποκαλύπτει ότι η επιλόχεια κατάθλιψη δεν αφορά μόνο τις νέες μαμάδες, αφού τα συμπτώματα της κατάθλιψης εμφανίζονται και στους άνδρες, συχνά ακόμη και ταυτόχρονα με τις μητέρες, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους δύο γονείς όσο και για το παιδί.

Ερευνητική ομάδα από το University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασε και συνέκρινε 23 παλαιότερες μελέτες από 15 χώρες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ερευνητικά εργαλεία και αξιοποιώντας στοιχεία από περίπου 29.000 ζευγάρια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι περίπου τρία στα 100 ζευγάρια παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης 3-12 μήνες μετά τον τοκετό, 2 στα 100 ζευγάρια παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης  πριν από τη γέννηση του παιδιού και 2 στα 100 ζευγάρια παρουσίασαν πρώιμη επιλόχεια κατάθλιψη περίπου 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών καθώς μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη είχαν όσες μητέρες ζούσαν υπό την πίεση στρεσογόνων παραγόντων, όσες είχαν περιορισμένη υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο και όσες είχαν υποστεί σωματική κακοποίηση από το σύντροφό τους.

Όσον αφορά τους νέους μπαμπάδες, ο αυξημένος κίνδυνος για περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές σχετιζόταν με τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, την ανεργία, τη χαμηλή κοινωνική υποστήριξη και τα προβλήματα στον γάμο.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι όταν μια μητέρα έχει κατάθλιψη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει κατάθλιψη και ο πατέρας. Το περιγεννητικό άγχος του πατέρα συνδέεται με την κατάθλιψη της μητέρας και ο κίνδυνος άγχους για τους νέους πατεράδες αυξάνεται περισσότερο από τρεις φορές όταν οι μητέρες έχουν κατάθλιψη. Η περιγεννητική φροντίδα επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη μητέρα και δεν συμπεριλαμβάνει συνήθως τον σύντροφο, οπότε θεωρήσαμε απαραίτητο να εστιάσουμε εκεί. Άλλωστε, η ψυχική υγεία και των δύο γονέων επηρεάζει τη σχέση τους με το νεογέννητο, αλλά και την ίδια την υγεία του νεογέννητου» επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Kara Smythe, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Φροντίδας Υγείας του University College του Λονδίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;