Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η επεισοδιακή υπερφαγία είναι μια διατροφική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας κατά τα οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα άτομο πάσχει από επεισοδιακή υπερφαγία όταν ισχύουν τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω:

  • Τρώει πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό
  • Τρώει μέχρι να αισθανθεί σωματική δυσφορία
  • Τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς να πεινάει.
  • Επιδιώκει να τρώει μόνο του διότι αισθάνεται αμηχανία για την μεγάλη ποσότητα τροφής που καταναλώνει.
  • Μετά την κατανάλωση του φαγητού το άτομο αισθάνεται για τον εαυτό του αποστροφή, θλίψη ή ενοχή.

Πως αντιμετωπίζονται οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα, τόσο λόγω της σοβαρότητας της νόσου όσο και της άρνησης που έχουν οι ασθενείς ως προς την αναγνώριση και την παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος.

Η ομάδα των ειδικών που ασχολούνται με ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος και ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αντιμετωπίζονται κυρίως ψυχοθεραπευτικά. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί την καταλληλότερη ψυχοθεραπεία επιλογής. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ληφθεί συμπληρωματικά και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχοθεραπευτική διαδικασία..

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η πολυανθεκτική Φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών παγκοσμίως έχουν  πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.