Επιστροφή στο σπίτι μετά από πλημμύρα: Χρήσιμες συμβουλές

Με αφορμή τις πλημμύρες και τις τεράστιες καταστροφές, που έπληξαν τη Θεσσαλία, η Επιστημονική Ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis παραθέτει μία σειρά ενεργειών – συμβουλών που συνιστάται να ακολουθήσουν οι πολίτες μετά την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, με βάση τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

Μετά την πλημμύρα

-Μην επιστρέφετε στο σπίτι σας μέχρι να σας συμβουλεύσουν ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.

-Μην καταναλώνετε νερό από το δίκτυο έως ότου σας συμβουλεύσουν ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.

-Κρατήστε τα παιδιά μακριά από χλοώδεις περιοχές που πλημμύρισαν μέχρι και μία εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του νερού.

-Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά εργαλεία ή μηχανήματα όταν στέκεστε στο νερό.

-Όλες οι οικιακές συσκευές, ηλεκτρικές ή φυσικού αερίου, θα πρέπει να ελεγχθούν από κάποιον ειδικό πριν τις χρησιμοποιήσετε ξανά.

-Η θέρμανση και ο καλός αερισμός θα βοηθήσουν να στεγνώσει το σπίτι. Αφήστε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά όποτε είναι εφικτό και ασφαλές.

-Μετά από την πλημμύρα, ζώα που επέζησαν συχνά μετακινούνται σε νέες περιοχές αναζητώντας τροφή, νερό και καταφύγιο.

-Η αφαίρεση πηγών τροφής, νερού και αντικειμένων που προσφέρουν καταφύγιο στα τρωκτικά αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την προστασία από την επαφή με αυτά.

-Όταν συμβαίνουν διακοπές ρεύματος, η χρήση εναλλακτικών πηγών καυσίμων ή ηλεκτρισμού για θέρμανση, ψύξη ή μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και τη δηλητηρίαση των ανθρώπων και των ζώων στους εσωτερικούς χώρους.

-Εάν χρησιμοποιείτε γεννήτρια, χρησιμοποιήστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι σας, ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία.

-Μην θέτετε ποτέ σε λειτουργία βενζινοκινητήρα μέσα σε υπόγειο, γκαράζ ή άλλο κλειστό χώρο, ακόμη και αν οι πόρτες ή τα παράθυρα είναι ανοιχτά, εκτός και εάν ο εξοπλισμός είναι επαγγελματικά εγκατεστημένος και αεριζόμενος.

Οδηγίες για τον καθαρισμό για τον καθαρισμό του σπιτιού

-Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει και είναι κλειστό για αρκετές ημέρες, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί με μούχλα. Η μούχλα στα κτίρια μπορεί να αφαιρεθεί κυρίως με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί καθαρισμός από ειδικό για τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

-Κατά τον καθαρισμό να φοράτε αδιάβροχα γάντια, μάσκα και γαλότσες. Εάν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού υπάρχει περίπτωση να βραχείτε από το νερό, καλό θα είναι να φοράτε ποδιά και προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα που να καλύπτει το πρόσωπο.

-Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, μην αναμειγνύετε χλωρίνη και απορρυπαντικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναθυμιάσεων.

-Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί. Τα παιχνίδια πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό (60 °C) και απορρυπαντικό.

-Αφαιρέστε και πετάξτε αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν και να απολυμανθούν (όπως στρώματα, χαλιά, ταπετσαρισμένα έπιπλα, καλλυντικά, λούτρινα και πάνινα κουκλάκια, βρεφικά παιχνίδια, μαξιλάρια, βιβλία, επενδύσεις τοίχων και τα περισσότερα προϊόντα χαρτιού).

-Απομακρύνετε όλα τα πορώδη αντικείμενα που έχουν παραμείνει βρεγμένα για περισσότερο από 48 ώρες και δεν μπορούν να καθαριστούν ή να στεγνώσουν επαρκώς.

-Πετάξτε τα τρόφιμα που έχουν ασυνήθιστη οσμή ή χρώμα, ευαλλοίωτα τρόφιμα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή τρόφιμα που βρίσκονται σε δοχεία που έχουν διογκωθεί, ανοιχτεί ή χτυπηθεί. Επίσης πετάξτε τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα ή μέσα σε δοχεία, τρόφιμα συσκευασμένα με βιδωτά καπάκια, πώματα, πτυχωτά καπάκια, καπάκια περιστροφής, καθώς και χάρτινα δοχεία ή σπιτικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα επειδή δεν μπορούν να απολυμανθούν.

-Καθαρίστε όλες τις συσκευές της κουζίνας και το περιεχόμενο των ντουλαπιών που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό από τις πλημμύρες.

-Πλύνετε ξεχωριστά όλα τα ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό από τις πλημμύρες σε ζεστό νερό (60 °C) με απορρυπαντικό.

Νερό, προετοιμασία φαγητού και προσωπική υγιεινή

-Το νερό που έχει έρθει σε επαφή με καύσιμα ή τοξικές χημικές ουσίες δεν καθίσταται ασφαλές μετά από βρασμό ή απολύμανση. Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική πηγή νερού εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι το νερό μπορεί να έχει ρυπανθεί από καύσιμα ή τοξικές χημικές ουσίες.

-Να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από κάθε καθαρισμό και πάντα πριν το φαγητό ή την προετοιμασία φαγητού.

-Αν έχετε έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό ή χώμα, φροντίστε να πλυθείτε καλά και καθαρίστε τις πληγές (αν υπάρχουν), τα ρούχα αλλά και τα αντικείμενα.

-Μην υποθέσετε ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού δεν είναι μολυσμένα. Μέχρι να ενημερωθείτε από τις αρχές για την καταλληλότητά του προς χρήση, μπορείτε να καταναλώνετε εμφιαλωμένο νερό.

-Να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις κατά την προετοιμασία φαγητού με τοπικά τρόφιμα, καθώς ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε μόλυνση λόγω όπως πλημμύρας: Eπισταμένο πλύσιμο και απολύμανση με τη χρήση όπως φυσικού απολυμαντικού όπως το ξύδι και παρατεταμένος βρασμός (αυτό περιλαμβάνει το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά).

Ζητήστε βοήθεια από ειδικό

Μην έρχεστε σε επαφή με λιμνάζοντα νερά για να αποκτήσετε πρόσβαση στον γενικό διακόπτη ρεύματος. Καλέστε έναν ηλεκτρολόγο για να τον απενεργοποιήσει.

Οδηγίες για φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα απαιτούν ψύξη για να διατηρηθούν, συμπεριλαμβανομένων πολλών φαρμάκων σε υγρή μορφή. Όταν δεν υπάρχει ρεύμα για μία ημέρα ή περισσότερο, πετάξτε τα φάρμακα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός εάν στην ετικέτα τους αναγράφεται διαφορετικά.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια:

-Εάν έχετε τραυματιστεί ή  δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας μικροτραυματισμούς μολύνσεις ή  αισθάνεστε αδιαθεσία ή χρειάζεστε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

-Εάν έχετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.

-Εάν έχετε δαγκωματιές από ζώα όπως αρουραίους, φίδια ή έντομα.

Το Ινστιτούτο Prolepsis

Το Ινστιτούτο Prolepsis (https://www.prolepsis.gr/gr/) είναι ένας επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής από το 1990.

Βασική πεποίθηση του Ινστιτούτου είναι ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Αποστολή του είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της τόσο σε εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, όσο και σε δράσεις συνηγορίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σεμινάριο: «Διακοπή Καπνίσματος, μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό»

Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών, ΣΕΦΑΡ-ΣΥΦΑΡΤ, ΣΥΦΑ Θράκης, ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Διακοπή Καπνίσματος μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον Φαρμακοποιό».

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: Λειτουργία γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ανακοινώνει την λειτουργία δωρεάν γραφείου στήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, στο πλαίσιο του έργου SEA- Συνηγορία, Εποπτεία και Ενδυνάμωση Οικογενειών με μέλη με Αυτισμό.

«Δεν καπνίζω … επιλέγω την ζωή!»: Ημερίδα του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο...