Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers, η αύξηση της πρωτεΐνης στα γεύματα όταν κάνουμε δίαιτα είναι ένα τρόπος να αποτρέψουμε την απώλεια μυϊκής μάζας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, έστω και μια μικρή αύξηση στην πρόσληψη της πρωτεΐνης των διαιτώμενων, από το 18% στο 20%, αρκεί για να επιφέρει θετικά αποτελέσματα.
Τις περισσότερες φορές οι δίαιτες στοχεύουν στον περιορισμό των θερμίδων και δεν εξετάζουν την ποιότητα των τροφών που καταναλώνονται με αποτέλεσμα τα άτομα να χάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 200 αντρών και γυναικών, ηλικίας μεταξύ 24 και 75 ετών, που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος, συγκαταλέγονταν είτε στους παχύσαρκους είτε στους υπέρβαρους. Υιοθέτησαν μια δίαιτα με έλλειμμα 500 θερμίδων μαζί με συμβουλές διατροφικές για έξι μήνες.
Με την καθοδήγηση των ειδικών και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα άτομα κατανάλωναν το 18% της θερμιδικής τους πρόσληψης σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά. Κατανάλωναν ακόμη φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Το διαιτολόγιο τους δεν περιλάμβανε κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι. Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: όσους λάμβαναν λιγότερη πρωτεΐνη (18% των συνολικών θερμίδων) και υψηλότερη πρωτεΐνη (20% των συνολικών θερμίδων).
Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους – περίπου το 5%– σε διάστημα έξι μηνών, αλλά οι συμμετέχοντες της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης διατήρησαν καλύτερα την άλιπη μυϊκή τους μάζα.