Τελικά, πόσα τσιγάρα την ημέρα είναι ακίνδυνα για την υγεία μου;

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το περιστασιακό κάπνισμα δεν είναι και τόσο κακό για την υγεία τους. Την αντίληψη αυτή διαψεύδουν τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι ακόμα και το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα αποτελεί σοβαρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές και Ιατρικές Εταιρείες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρακολούθηση.

Η ερευνητική ομάδα από το Cancer Research UK και UCL Cancer Trials Centre του Λονδίνου, αξιολογώντας 55 δημοσιεύματα από 141 μελέτες, διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα διατρέχουν 46% κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και 41% κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με το κάπνισμα 20 τσιγάρων ημερησίως. Οι γυναίκες που καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα διατρέχουν κίνδυνο για την εκδήλωση των ίδιων παθήσεων κατά 31% και 34% αντίστοιχα.

Από την άλλη, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καπνίζουν, οι γυναίκες που καπνίζουν περίπου ένα τσιγάρο την ημέρα διατρέχουν 57% περισσότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και 31% για εγκεφαλικό. Για τους άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48% και 25%, σε σχέση με μη καπνιστές.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εκείνοι που καπνίζουν δεν θα πρέπει απλώς να το μειώσουν, θα πρέπει να θέσουν ως στόχο να κόψουν οριστικά το κάπνισμα », επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας  Dr. Allan Hackshaw.

Τα καλά νέα, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές είναι ότι λίγα χρόνια μετά την οριστική διακοπή  του καπνίσματος μειώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

Αντίθετα, οι συνέπειες του περιστασιακού καπνίσματος στους πνεύμονες είναι περισσότερο σοβαρές και μη αναστρέψιμες. Παλαιότερη έρευνα του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό  «The Lancet Respiratory Medicine», έπειτα από μελέτη 25.000 ανθρώπων, καπνιστών και μη, είχε δείξει ότι αρκούν λιγότερα από πέντε τσιγάρα τη ημέρα για να προκληθούν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, οι οποίες παραμένουν ορατές ακόμη και μετά από τρεις δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο http://www.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της...

Δυσκολίες για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς

Αγκάθι στην περίθαλψη και των μεταμοσχευμένων ασθενών, παραμένει το υψηλό κόστος της μετακίνησης και διαμονής τους στην πρωτεύουσα, για λόγους με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση

26 Νοεμβρίου – Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία

Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει το ένα τρίτο του...