spot_imgspot_img

Ερπητας ζωστήρας: μια επώδυνη νόσος που προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό

Όπως εξηγεί ο Γ. Αποστολάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επίπονη νόσος που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς. Ο κίνδυνος εµφάνισης έρπητα ζωστήρα διπλασιάζεται µετά την ηλικία των 50 ετών, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήµατος. Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού.

Γράφει ο Νικόλαος  Γ. Αποστολάκης,

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια εντοπισμένη λοίμωξη των αισθητικών νεύρων και γαγγλίων. Πρόκειται ουσιαστικά για επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς (VZV) ο οποίος βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό μας. Με λίγα λόγια, για να παρουσιάσει κάποιος έρπητα ζωστήρα θα πρέπει κάποια στιγμή στο παρελθόν να είχε νοσήσει από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία κυρίως όμως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και σε άτομα που το ανοσοποιητικό σύστημα τους είναι «πεσμένο».

Η κυρία εκδήλωση του γίνεται στο δέρμα, με την εμφάνιση εξανθήματος (ερυθρές πλάκες με φυσαλίδες). Πολλές φορές πριν την εμφάνιση του εξανθήματος προηγούνται συμπτώματα όπως πόνος, κνησμός και παραισθησίες. Μπορεί να εμφανιστεί με εκτεταμένη εικόνα, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και λόγω της κατανομής του προσομοιάζει με ζώνη εξού και η ονομασία «ζωστήρας». Η μετάδοση του μπορεί να γίνει όταν κάποιος άλλος έρθει σε επαφή με το υγρό που περιέχουν οι φυσαλίδες του εξανθήματος και για όσο αυτές υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος.

Η αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα γίνεται με αντιιικά φάρμακα και επικουρικά, με κάποια τοπικά σκευάσματα. Ο σκοπός της θεραπείας είναι να ελαφρύνει την ένταση των συμπτωμάτων και να μειώσει την πιθανότητα της μεθερπητικής νευραλγίας, ένας εξουθενωτικός πόνος που εκδηλώνεται από βλάβη στα νεύρα. Αποτελεί την σημαντικότερη επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, είναι δύσκολα θεραπεύσιμη και μπορεί να διαρκέσει από μέρες, μήνες ή και χρόνια.

Σε περίπτωση που συμβεί απαιτεί ειδική αναλγητική θεραπεία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η αντιική θεραπεία να ξεκινά όσο γίνεται νωρίτερα, μέσα στις πρώτες 72ωρες από την εμφάνιση του εξανθήματός για να είναι αποτελεσματική. Αν ο έρπητας ζωστήρας εκδηλωθεί στην περιοχή του προσώπου μπορεί να προσβάλει και τον οφθαλμό. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται εξέταση και από οφθαλμίατρο για τυχόν επιπλοκές.

Συμπερασματικά

Προκειμένου να αποφευχθούν έντονες εκδηλώσεις και επιπλοκές σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που λόγω συνοδών προβλημάτων έχουν ένα χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα συνιστάται ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών. Για τους υπόλοιπους δεν είναι απαραίτητο αφού ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ακόμα και χωρίς τη λήψη οποιασδήποτε αγωγής. Στην Ελλάδα, το εμβόλιο για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν στα άτομα άνω των 60 ετών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης