spot_imgspot_img

Ευρυαγγείες: Πόσο «αθώες» είναι πραγματικά και πώς αντιμετωπίζονται

Οι ευρυαγγείες αποτελούν ένα από τα πλέον συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα. Ευρυαγγείες εμφανίζει περίπου το 40-45% των ενηλίκων, ενώ στο γυναικείο πληθυσμό το ποσοστό ξεπερνάει το 70%. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στο πρόσωπο. Πόσο επικίνδυνες όμως είναι και ποια είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης,

 Αγγειοχειρουργός MD, PhD, MSc, Διευθυντής Δ´Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General

Όταν μιλάμε για ευρυαγγείες (spider veins) εννοούμε διατεταμένα φλεβίδια σε μέγεθος τρίχας (τριχοειδή) στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος, πιο συχνά όμως τις συναντάμε στα πόδια. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών (λεπτές κόκκινες ή μπλέ γραμμές) ειδικά στην περιοχή του αστραγάλου εσωτερικά, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Η αιτιολογία εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν είναι πάντα σαφής και συγκεκριμένη. Πιθανολογείται ότι η κύρια αιτία εμφάνισης τους είναι η εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας.

Oι ευρυαγγείες είναι κάτι παραπάνω από ένα αισθητικό πρόβλημα

Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι το γεγονός πως οι ευρυαγγείες, όπως και οι κιρσοί, είναι εκδηλώσεις του ίδιου νοσήματος δηλ. της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στους 4 ασθενείς που παρουσιάζουν ευρυαγγείες πάσχει από ανεπάρκεια κεντρικού φλεβικού στελέχους όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνή φλέβα χωρίς να έχουν κιρσούς, ούτε καμία άλλη κλινική εκδήλωση φλεβικής ανεπάρκειας!

Εάν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών, η επακόλουθη θεραπεία των ευρυαγγειών τους έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που έχει ο υπερηχογραφικός έλεγχος ( triplex ) του φλεβικού συστήματος, πριν από την έναρξη της θεραπείας ευρυαγγειών. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των κεντρικών φλεβικών στελεχών του επιπολής φλεβικού δικτύου είναι σχεδόν πάντα απαραίτητος για την λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος. Αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος, τόσο για τους κιρσούς, όσο και για τις ευρυαγγείες, αφού και οι δύο ασθένειες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Η εικόνα των ευρυαγγειών που θα μας υποψιάσει για παρουσία ανεπάρκειας, σε κεντρικότερο φλεβικό τμήμα, είναι μία από τις ακόλουθες:

  • Εκτεταμένες ευρυαγγείες, διάσπαρτες σε πολλές περιοχές.
  • Εκτεταμένες ευρυαγγείες στην περιοχή του έσω αστραγάλου.
  • Ιστορικό πολλαπλών υποτροπών των ευρυαγγειών
  • Μη αποτελεσματική θεραπεία των ευρυαγγειών

Οι ευρυαγγείες κάποιες φορές είναι επίσης πιθανό και να συνδέονται με ελαφράς βαρύτητας τοπικά συμπτώματα όπως κνησμό, αίσθημα καύσου και βάρους ή και ελαφρύ άλγος. Από τη στιγμή που υπάρχει υποψία φλεβικής ανεπάρκειας, καλό είναι ο ασθενής να εξεταστεί και να αναζητήσει τη λύση από εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό.

Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη και αναλυτική λήψη ιστορικού, λεπτομερή και ολοκληρωμένη κλινική εξέταση καθώς και το απαραίτητο για να τεθεί η διάγνωση υπερηχογράφημα (triplex) φλέβων κάτω άκρων.

Εφόσον δε διαπιστωθεί φλεβική ανεπάρκεα, τότε προχωράμε στη διερεύνηση και το σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας εξάλειψης των ενοχλητικών και αντιαισθητικών ευρυαγγειών.

Πως επιτυγχάνεται η εξάλειψη των ευρυαγγειών

Η μέθοδος εκλογής, δηλαδή η μέθοδος που συστήνεται παγκοσμίως από το σύνολο των Φλεβολογικών Εταιρειών ανά τον κόσμο  ως εκείνη με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τη θεραπεία των ευευαγγειών είναι η σκληροθεραπεία. Η βασική αρχή της είναι η έγχυση σκληρυντικής (Aethoxysklerol) ουσίας εντός του τριχοειδούς φλεβιδίου με απώτερο σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμά της (ενδοθήλιο), ώστε με την πάροδο του χρόνου να μετατραπεί σε ινώδη χορδή. Παρά την εξέλιξη συσκευών υψηλής τεχνολογίας, όπως LASER, IPL κλπ., καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει τα αποτελέσματα της σκληροθεραπείας, αντιθέτως είναι συνήθως πιο επώδυνες και πιο ακριβές και με όχι καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Προηγούμενο άρθροΗ μπανάνα κατά της ακμής
Επόμενο άρθροΣύνδρομο Down
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;