Φακοί επαφής και κολύμπι: Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται πλέον σε κάθε ηλικία και διορθώνουν κάθε διαθλαστικό πρόβλημα. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι φακούς επαφής φορούν περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι.

Οι χρήστες φακών επαφής ωστόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ιδιαίτερα όταν κολυμπούν, θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στους φακούς τους.

Η Έλενα Κεφάλα, Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MICOphth μας εξηγεί πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας – και τους φακούς επαφής – όταν κολυμπάμε, στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Οι φακοί επαφής και η παραλία δεν θεωρούνται ένας καλός συνδυασμός. Οι φακοί επαφής μπορούν να παγιδεύσουν δυσάρεστα μικρόβια και επιβλαβή βακτήρια στην επιφάνεια του ματιού, όπου μπορούν να αναπαραχθούν και να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση των ματιών.

Η βέλτιστη πρακτική είναι να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας πριν κολυμπήσετε και να φορέσετε ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά κολύμβησης για να δείτε υποβρύχια, καθώς και γυαλιά οράσεως συνδυασμένα με τις αντίστοιχες διαθλαστικές διορθώσεις όσο είστε στην παραλία.

Εάν επιμένετε να φοράτε φακούς επαφής όταν κολυμπάτε, τότε προτιμείστε να φοράτε ημερήσιους φακούς μίας χρήσης και να τους πετάτε μόλις βγείτε από το νερό ή έστω όταν αποχωρήσετε από την παραλία. Εξάλλου είναι κρίμα να «χάσετε» έναν μηνιαίο φακό επαφής, ο οποίος κοστίζει πολύ περισσότερο από έναν ημερήσιο φακό, κατά τη διάρκεια μιας βουτιάς.

Ωστόσο, ακόμα και με τους ημερήσιους φακούς επαφής, καλό είναι μετά την έξοδο από το θαλασσινό νερό οι φακοί να βγαίνουν και να καθαρίζονται διότι μπορεί να έχουν «εγκλωβίσει» μικροοργανισμούς ή μικροαντικείμενα, όπως κόκκους άμμου κλπ.

Βγαίνοντας από το νερό, θα πρέπει να ξεπλένετε αμέσως το πρόσωπό σας με γλυκό, καθαρό νερό, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα άμμου, αλατιού ή χλωρίου (όταν πρόκειται για κολύμπι σε πισίνα) από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες σας.

Ιδιαίτερα βοηθητικό για τα μάτια σας είναι να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα πριν και μετά την κολύμβηση, για να ενισχύσετε τη στοιβάδα των δακρύων σας που κρατούν τον κερατοειδή σας ενυδατωμένο.

Όμως, προσοχή! Για να βγάλετε τους φακούς, πρέπει πρώτα να έχετε ενυδατώσει καλά το μάτι (π.χ. με τεχνητά δάκρυα) και να περιμένετε περίπου 15 λεπτά πριν τους βγάλετε, για να μην τραυματιστεί ο κερατοειδής σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό καθώς η γενική ενυδάτωση του οργανισμού με άφθονα υγρά συμβάλλει και στην καλή ενυδάτωση των ματιών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή: Ομιλία του Δρ Γεωργίου Χρούσου

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος στην ομιλία του θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

«Τρίποντο στη ζωή» για τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Εργασιακές Ομάδες Μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΕΚΜ: Έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΜ) ανακοινώνει την έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille.