Ποια είναι τα φάρμακα που συστήνει ο Π.Ο.Υ. για προστασία σε πιθανή έκθεση στην ραδιενέργεια

Μια νέα ανανεωμένη λίστα με αποθέματα φαρμάκων που θα πρέπει να διαθέτουν οι χώρες για την προστασία του πληθυσμού απέναντι σε μια πιθανή έκθεση σε ραδιενέργεια καθώς και συμβουλές για την κατάλληλη διαχείριση των φαρμάκων αυτών, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), μια ενέργεια που γίνεται για πρώτη φορά από το 2007.

Μέσα από μια σειρά ερευνών και δεδομένων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο Π.Ο.Υ προτρέπει τα κράτη να δημιουργήσουν αποθέματα φαρμάκων ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ατυχήματα ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που θα οδηγήσουν τους πολίτες σε έκθεση σε ραδιενέργεια.

Η έκθεση σε ραδιενέργεια μπορεί να βλάψει το DNΑ, να προκαλέσει καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο ενώ η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας, προκαλώντας εμετούς, ναυτία και οδηγώντας ακόμη και στο θάνατο. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ., αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το φαρμακευτικό απόθεμα για επείγουσες καταστάσεις ακτινοβολίας πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Σταθερό ιώδιο, το οποίο λαμβάνεται ως δισκίο ή ως υγρό και βοηθά στην προστασία του θυρεοειδούς αδένα από την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
  • Μπλε της Πρωσίας, που λαμβάνεται ως κάψουλα και βοηθά στην απομάκρυνση ορισμένων ραδιενεργών σωματιδίων, όπως το καίσιο-137 και το θάλλιο-201, από το σώμα.
  • Κάψουλες ασβεστίου και ψευδάργυρου -DTPA που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια τρανσουρανίου/υπερουρανίου.
  • Διεγερτικά μυελού των οστών / κυτοκίνες, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων στο σώμα, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν από την έκθεση στην ακτινοβολία.
  • Αντιβιοτικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων που μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα έκθεσης σε ακτινοβολία.
  • Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εμέτου και της διάρροιας.
  • Αναλγητικά για τη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας που σχετίζονται με την έκθεση στην ακτινοβολία.
  • Προϊόντα απολύμανσης για την αφαίρεση ή την εξουδετέρωση ραδιενεργών σωματιδίων από το δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα.

Η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Π.Ο.Υ. τόνισε σε γραπτή ανακοίνωσή της πως « «κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων μετά από διαρροή ραδιενέργειας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτεθεί σε μικρές δόσεις ή να απειλείται ακόμη και η ζωή τους. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να έχουν έτοιμα αποθέματα των φαρμάκων που θα σώσουν ζωές, θα μειώσουν τους κινδύνους και θα αντιμετωπίσουν άμεσα βλάβες από την έκθεση στη ραδιενέργεια».

Τα φάρμακα κατά της ραδιενέργειας χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνταγογραφούνται από ιατρούς και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται, σε καμία περίπτωση, χωρίς την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.