5+1 τροφές που δεν πρέπει να ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Ήδη γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να βάζετε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Ξέρατε όμως ότι υπάρχουν και κάποιες τροφές που γίνονται τοξικές αν ξαναζεσταθούν;

Τη σημερινή εποχή, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων έχει εκτοξευθεί, καθώς παρέχει την ευκολία της αναθέρμανσης ενός πιάτου φαγητού γρήγορα και αποτελεσματικά. Υπάρχουν όμως, κάποιοι κανόνες όσον αφορά τη χρήση του. Δεν μπορείτε να βάζετε ό,τι θέλετε μέσα σε έναν φούρνο μικροκυμάτων, και σίγουρα όχι αλουμινόχαρτο, μέταλλα, ή πλαστικό. Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές και φαγητά που επίσης είναι επικίνδυνο να ζεσταίνετε μέσα σε αυτόν.

Κατ’ αρχάς, ένας φούρνος μικροκυμάτων δεν ψήνει το φαγητό ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε βακτήρια έχουν εγκατασταθεί στο φαγητό, θα επιβιώσουν. Από την άλλη, υπάρχει και το πρόβλημα ότι τα μικροκύματα βοηθούν στην παραγωγή καρκινογόνων τοξινών. Για να μειώσετε την πιθανότητα να συμβεί αυτό, προσπαθήστε να μην αναθερμαίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων τις παρακάτω 6 τροφές:

Βραστά αυγά

Είτε το έχετε καθαρίσει από τα τσόφλια είτε όχι, όταν ένα βρασμένο αυγό μπει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία μέσα του διογκώνεται σε υπερβολικό βαθμό, μέχρι που το αυγό μπορεί να εκραγεί. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι δεν θα σκάσει μέσα στον φούρνο αλλά μετά, στο πιάτο σας όταν το βγάλετε.

Μητρικό γάλα

Πολλές μητέρες παγώνουν και αποθηκεύουν το γάλα τους για μελλοντική χρήση, δεν πρέπει όμως να το ζεσταίνουν μετά στον φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που τα μικροκύματα ψήνουν ένα πιάτο φαγητού ανομοιόμορφα, έτσι και με το μητρικό γάλα, το οποίο σε άλλα σημεία θα ζεσταθεί και σε άλλα θα μείνει παγωμένο. Αυτό είναι επικίνδυνο για τον λαιμό ενός νεογνού. Αν πρέπει αναγκαστικά να το ζεστάνετε στα μικροκύματα, αφήστε το μερικά λεπτά να κρυώσει λίγο πριν καταναλωθεί.

Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά, περιέχει διάφορα χημικά και συντηρητικά που βοηθούν στην επέκταση της ημερομηνίας λήξης του. Δυστυχώς, αν αναθερμάνετε τα αλλαντικά στα μικροκύματα, οι ουσίες αυτές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας. Σύμφωνα με μία έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Food Control, τα μικροκύματα βοηθούν στην παραγωγή κάποιων ουσιών που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Ρύζι

Κι όμως, το να ζεσταίνετε το ρύζι στα μικροκύματα, μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρύζι είναι πόλος έλξης ενός πολύ ανθεκτικού βακτηρίου που λέγεται Bacillus cereus. Η θερμότητα σκοτώνει αυτό το βακτήριο, αλλά η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή τοξικών σπόρων, σύμφωνα με το International Journal of Food Microbiology. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όταν το ρύζι βγει από τον φούρνο μικροκυμάτων και αφεθεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, οι σπόροι αυτοί πολλαπλασιάζονται και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, διάρροια ή ναυτία, αν το καταναλώσετε.

Πράσινα λαχανικά

Αν σας έχει περισσέψει από προηγούμενο γεύμα λίγο σέλερυ, λάχανο ή σπανάκι, και θέλετε να τα φάτε την επόμενη μέρα, καλό θα είναι να τα ζεστάνετε σε κανονικό φούρνο και όχι μικροκυμάτων. Αν ζεσταθούν σε μικροκύματα μπορούν να δημιουργηθούν νιτρικά και να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες.

Κοτόπουλο

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι φούρνοι μικροκυμάτων, είναι ότι η θερμότητα που παράγουν, δεν σκοτώνει πάντα όλα τα βακτήρια, επειδή τα μικροκύματα ζεσταίνουν κυρίως την εξωτερική και όχι στην εσωτερική πλευρά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνετε τα βακτήρια και να παθαίνετε τροφική δηλητηρίαση, ή ακόμα και σαλμονέλα αν ξαναζεσταίνετε κοτόπουλο. Πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένο για να είναι ασφαλές, και τα μικροκύματα δεν το καταφέρνουν αυτό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παιδί και διαζύγιο: Διαδικτυακό σεμινάριο από το Ινστιτούτο Prolepsis

Στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο οι ειδικοί του Ινστιτούτου Prolepsis θα δώσουν, μεταξύ άλλων, και χρήσιμες συμβουλές για την ανακοίνωση της απόφασης των γονέων για διαζύγιο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

«Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες»: Webinar από την Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας

Η Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση μέσω Zoom με θέμα «Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες», το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

«Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι»: Σειρά γραμματοσήμων για την αποδοχή της διαφορετικότητας

Με σύνθημα «Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι» τα γραμματόσημα αυτά στοχεύουν να διαδώσουν το μήνυμα της συμπερίληψης ενώ παράλληλα στηρίζουν οικονομικά τις δράσεις του αθλητικού-εκπαιδευτικού προγράμματος UniquAll.