spot_imgspot_img

Φυσιολογικός τοκετός: όσα πρέπει να ξέρετε

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού τοκετού ώστε να γνωρίζετε ότι όλα βαίνουν καλά. Χατζηδάκης Χρήστος MD, BSCCP, DFFP Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Γυναικολόγος – ογκολόγος

  • Τι είναι ο φυσιολογικός τοκετός ;

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία γεννάται το έμβρυο. Ξεκινά μεταξύ 37ης και 42ης εβδομάδας και αυτού προηγούνται διάφορες αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Η σωματική κατάπτωση ή η ατονία είναι απολύτως φυσιολογικές, καθώς επίσης και οι συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις της εγκύου. Κατά τον φυσιολογικό τοκετό, η μήτρα ξεκινά να κάνει τακτικές, επαναλαμβανόμενες συσπάσεις, οι οποίες ονομάζονται ωδίνες. Με αυτόν τον τρόπο, ο τράχηλος ανοίγει προοδευτικά, έτσι ώστε το έμβρυο να μπορέσει να περάσει από τον κόλπο και να γεννηθεί. Ο φυσιολογικό τοκετός, μετά την έναρξη των ωδίνων, χωρίζεται σε τρεις φάσεις: τη διαστολή, την εξώθηση και την υστεροτοκία.

  • Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο φυσιολογικός τοκετός ;

Ο φυσιολογικός τοκετός έχει κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία σηματοδοτούν την έναρξή του. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Βλεννοαιμματική έκκριση: ο τράχηλος της μήτρας καθώς μαλακώνει, αρχίζει να διαστέλλεται. Τα αποτέλεσμα της διαστολής αυτής είναι η αποβολή μιας πηκτής κόκκινης ή καφετίζουσας βλεννώδους ουσίας, η οποία σφράγιζε τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  2. Ρήξη εμβρυϊκών υμένων: Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο αμνιακός σάκος με το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο σπάει. Κάποιες φορές η ρήξη αυτή μπορεί να συμβεί και πριν τις συσπάσεις της μήτρας. Το αμνιακό υγρό είναι ζεστό, άοσμο και διαυγές. Όταν «σπάσουν τα νερά», είναι απαραίτητη η ενημέρωση του γυναικολόγου και η μεταφορά στο μαιευτήριο.
  • Συσπάσεις: Ο φυσιολογικός τοκετός παρουσιάζει συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες έχουν τακτικό ρυθμό, προοδευτικά ισχυροποιούνται, δεν υποχωρούν κατά την κατάκλιση και συνοδεύονται από αιματηρή βλέννα. Οι συσπάσεις αυτές οδηγούν στη διαστολή του τραχήλου.

Στάδια του τοκετού

   Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια, τα οποία είναι:

  1. Πρώτο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο, η μήτρα συσπάται, ώστε να διασταλεί πλήρως ο τράχηλος. Οι συσπάσεις έχουν σταδιακή επιδείνωση ξεκινώντας από σύντομες συσπάσεις, διάρκειας 20 έως 60 δευτερολέπτων με προοδευτική αύξηση σε ένταση και συχνότητα. Σε αυτό το σημείο μπορεί να εμφανιστεί βλεννοαιματηρή έκκριση ή «να σπάσουν τα νερά». Στη συνέχεια, ο τράχηλος διαστέλλεται γρηγορότερα, οι συσπάσεις διαρκούν 45 με 60 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά, ο τράχηλος παρουσιάζει διαστολή από 8 έως 10 εκατοστά και οι συσπάσεις είναι πολύ δυνατές με διάρκεια 60 με 90 δευτερόλεπτα ανά 2 με 3 λεπτά.
  2. Δεύτερο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο έχουμε την εξώθηση του εμβρύου διαμέσου του πυελογεννητικού σωλήνα και την έξοδό του. Συνήθως διαρκεί από 20 λεπτά έως 1 ώρα και οι συσπάσεις έρχονται κάθε 2 με 4 λεπτά με διάρκεια 60-90 δευτερολέπτων.
  • Τρίτο στάδιο: Αυτό το στάδιο αφορά την έξοδο του πλακούντα. Μετά την 3η ή 4η ισχυρή συστολή της μήτρας, ο πλακούντας αποκολλάται από τα τοιχώματα της μήτρας, μετά τη γέννηση του μωρού και αποβάλλεται με την επόμενη συστολή.
  • Φυσιολογικός τοκετός και πόνος

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι, τις περισσότερες φορές, μια επώδυνη κατάσταση. Γι αυτό λόγο υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, οι οποίες ανακουφίζουν τις γυναίκες από το συγκεκριμένο αίσθημα πόνου.

  1. Μασάζ
  2. Ασκήσεις αναπνοής αι χαλάρωσης
  • Επισκληρίδιος αναισθησία

  1. Παυσίπονες ενέσεις
  2. Μάσκα οξυγόνου
  3. Ψυχολογική υποστήριξη από το σύντροφο

Καθότι λοιπόν ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, η εγκυμονούσα θα πρέπει να είναι ενήμερη για τις μεθόδους αυτές και σε συνεργασία με το γυναικολόγο της να αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο για εκείνη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;