Καύσωνας: Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για δύο προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σχετική του ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε ένα λάθος που γίνεται συχνά κατά τις περιόδους των υψηλών θερμοκρασιών.

Αν συνηθίζετε να αποθηκεύετε γάλα και αυγά στην πόρτα του ψυγείου σας, τώρα το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει έρθει η ώρα να τα μετακινήσετε σε πιο ψυχρά σημεία του ψυγείου (τα αυγά πάντα σε κατάλληλες προθήκες), όπως για παράδειγμα, στο πίσω μέρος των εσωτερικών ραφιών.

Και τα δύο αυτά τρόφιμα, για να παραμείνουν φρέσκα και ασφαλή για περισσότερο χρονικό διάστημα, πρέπει να συντηρούνται σε σταθερή θερμοκρασία (4ο C).

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την προμήθεια και συντήρηση των αυγών

Τα αυγά είναι μια αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους, που την  καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ, όλα τα αβγά (συμπεριλαμβανομένων και των χύμα που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει:

-Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας

-Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR

-Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

-Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:

-Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.

-Τα αβγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.

-Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

-Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

-Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. Ανοίξτε την καρτέλα και ελέγξτε τα αυγά!

-Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

-Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.

-Μην πλένετε τα αυγά πριν τα μαγειρέψετε.

-Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη συντήρηση του γάλακτος

-Το γάλα φυλάσσεται σε θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς.

-Όλοι οι τύποι γάλακτος (φρέσκο, υψηλής παστερίωσης, μεγάλης διάρκειας, εβαπορέ) πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο σε 5 ημέρες από το άνοιγμά τους.

-Το φρέσκο και το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρούνται μόνο στο ψυγείο, σε αντίθεση με το μεγάλης διάρκειας και το εβαπορέ, που πριν από το άνοιγμα διατηρούνται και εκτός.

– Όταν το γάλα ξινίσει ή πήξει, δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

-Όταν το γάλα μυρίζει δυσάρεστα δεν πρέπει να καταναλώνεται.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχει χαλάσει το γάλα στο ψυγείο

-Κοιτάζουμε το γάλα και αν το δούμε να έχει πήξει, τότε έχει χαλάσει

– Φέρνουμε το μπουκάλι κοντά στη μύτη μας και αν μυρίζει ξινό, τότε έχει χαλάσει

– Ελέγχουμε την ημερομηνία δίπλα στην ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν», η οποία έχει την ίδια διάρκεια με την ημερομηνία στην ένδειξη «Ανάλωση έως» και το πετάμε μόλις περάσει αυτή η ημερομηνία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".