spot_imgspot_img

Το πρόβλημα της γαστρεντερίτιδας των … ταξιδιωτών

Η διάρροια των ταξιδιωτών, που οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε έναν ιδιαίτερο τύπο γαστρεντερίτιδας, προσβάλει το 30-70% των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες.

Συνήθως εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και υποχωρεί σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να προκαλέσουν είτε αλλαγή του προγράμματος του ταξιδιού, είτε καθήλωση στο κρεβάτι ή σπανιότερα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες με υψηλό επίπεδο υγιεινής.

Μολυσμένα τρόφιμα ( κυρίως ωμά ) και νερό αποτελούν τον συνηθέστερο τρόπο μετάδοσης. Διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί και κατά κύριο λόγο βακτήρια αποτελούν τους κυριότερους και συχνότερους αιτιολογικούς παράγοντες της διάρροιας των ταξιδιωτών. Περισσότερο από το 80% της διάρροιας των ταξιδιωτών οφείλεται σε βακτηριακά παθογόνα. Ο συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας που έχει απομονωθεί είναι το εντεροτοξινογόνο Ε.coli.

Μια σοβαρή διάρροια μπορεί να επιφέρει σημαντική αφυδάτωση, διαταραχές των ηλεκτρολυτών καθώς και έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Οταν οφείλεται σε διηθητικά βακτήρια (Salmonella, Shigella, Campylobacter) μπορεί να προκαλέσει έξαρση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στις μεταλοιμώδεις επιπλοκές της διάρροιας περιλαμβάνονται η αντιδραστική αρθρίτιδα και το σύνδρομο Guillain-Barré. Σε αντίθεση με την χειμερινή επιδημική ιογενή γαστρεντερίτιδα, η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από τη διάρροια των ταξιδιωτών μπορεί να μεταδοθεί οποιαδήποτε εποχή.

Συμβουλές διατροφής για την αποφυγή διάρροιας των ταξιδιωτών

– Το αλκοόλ δεν αποστειρώνει το νερό ή τον πάγο. Αλκοολούχα ποτά στα οποία προστίθεται νερό η πάγος μπορεί να καταστούν μολυσμένα.

– Επιδημίες διάρροιας έχουν συσχετισθεί και με εμφιαλωμένο νερό (ακόμα και ανθρακούχο νερό με ανεπαρκή όμως παρουσία ανθρακικού). Εντούτοις η παρουσία ανθρακικού κατά το άνοιγμα μιας φιάλης (π.χ. ανθρακούχου νερού ή αναψυκτικού) αποτελεί ένδειξη σωστής συντήρησης και τέτοια προϊόντα είναι θεωρητικά ασφαλή.

– Φρουτοσαλάτες, σαλάτες με μαρούλι ή κοτόπουλο αποτελούν παραδείγματα μη ασφαλών τροφίμων. Τα συστατικά μπορεί να μην έχουν επαρκώς πλυθεί ή/και να έχουν παραμείνει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου.

–  Καρυκεύματα και σάλτσες που βρίσκονται μόνιμα στα τραπέζια μπορεί επίσης να μολυνθούν.

– Τοπικά φαγητά που βρίσκονται σε μπουφέ και ζεσταίνονται με ατμό είναι δυνατόν να είναι επικίνδυνα διότι η θερμοκρασία που συντηρούνται μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων.

– Το ζεστό τσάι και ο καφές είναι συνήθως ασφαλή και αποτελούν εναλλακτικά του βρασμένου νερού.

– Τα εμφιαλωμένα ποτά καλό είναι να καταναλώνονται χωρίς πάγο κατευθείαν από το

μπουκάλι με καλαμάκι και σε ποτήρι.

– Τα φρούτα θα πρέπει να ξεφλουδίζονται αμέσως πριν καταναλωθούν.

ΠΗΓΗ: ΚΕΕΛΠΝΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα