spot_imgspot_img

Γαστρίτιδα: 5 Μύθοι και αλήθειες

Γνωρίστε τι πραγματικά ισχύει γύρω από τους διαδεδομένους μύθους για τη γαστρίτιδα και αποκτήστε γέρο στομάχι

 

1ος ΜΥΘΟΣ: Η γαστρίτιδα δεν είναι μια σοβαρή πάθηση

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γαστρίτιδα ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα, αναιμία λόγω απώλειας σιδήρου, έλκη, καρκίνο του στομάχου αλλά ακόμη και θάνατο, σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας. Στους περισσότερους ανθρώπους η γαστρίτιδα δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα αρκεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

2ος ΜΥΘΟΣ : Η γαστρίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν γαστρίτιδα είναι οι εξής:

  • Βακτηριακή λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
  • Υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ( φαρμακευτική γαστρίτιδα )
  • Διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος
  • Επιστροφή χολής στο στομάχι ( αλκαλική γαστρίτιδα )
  • Λεπτό ή εξασθενημένο στομαχικό τοίχωμα
  • Μολύνσεις από ιούς
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Στρες που προκαλείται από σοβαρό τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή σοβαρή ασθένεια

3ος ΜΥΘΟΣ: Μόνο οι ηλικιωμένοι παθαίνουν γαστρίτιδα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα άτομα άνω των 60 ετών και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και λεπτότερους βλεννογόνους στομάχου, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπείς στη λοίμωξη. Ωστόσο, η γαστρίτιδα αφορά όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως τις τελευταίες δεκαετίες η γαστρίτιδα εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στα παιδιά και στα βρέφη και αυτό οφείλεται κυρίως στην λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

4ος ΜΥΘΟΣ : Το άγχος δεν προκαλεί γαστρίτιδα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Η στομαχική ή εντερική δυσφορία ενός ατόμου μπορεί να είναι η αιτία  ή  το προϊόν άγχους, στρες ή κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα. Μεγάλες ποσότητες καθημερινού άγχους πυροδοτούν την απελευθέρωση κατεκολαμίνων και κορτιζόλης, ορμονών που διαταράσσουν την ισορροπία των επιθετικών και αμυντικών μηχανισμών του στομάχου με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν τη γαστρίτιδα.

5ος ΜΥΘΟΣ: Τα αντιόξινα θεραπεύουν τη γαστρίτιδα

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Τα αντιόξινα χορηγούνται κυρίως για την ανακούφιση από τις καούρες και για την παλινδρόμηση οξέων. Ο γιατρός σας θα συμπεριλάβει ένα αντιόξινο στο θεραπευτικό σας σχήμα, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις γαστρίτιδας απαιτούν θεραπεία Η2 αναστολείς ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή αναστολείς ισταμίνης και, σε περίπτωση  λοίμωξης με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, απαιτείται θεραπεία με αντιβιοτικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;