Ποιος παράγοντας μας γερνάει περισσότερο και από το κάπνισμα;  

Η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας παίζει αρνητικό ρόλο σε ό,τι αφορά στο ρυθμό της γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών η μοναξιά και το αίσθημα της δυστυχίας μπορούν εξίσου να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι διάφορες βλάβες σε μοριακό επίπεδο συσσωρεύονται και σχετίζονται με τη γήρανση αλλά και με σοβαρές παθήσεις. Ωστόσο, οι εν λόγω μοριακές διεργασίες επιταχύνονται από τους παραπάνω παράγοντες.

Στο πλαίσιο της μελέτη τους, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες εκτίμησαν τις επιδράσεις της μοναξιάς, του ανήσυχου ύπνου ή του αισθήματος της δυστυχίας στον ρυθμό της γήρανσης σε περισσότερους από 11.000 Κινέζους ενήλικες. Για να πετύχουν το σοπό τους χρησιμοποίησαν μια συσκευή (ρολόι γήρανσης) στην οποία εισήγαγαν αιματολογικά και βιομετρικά δεδομένα. Οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να ανιχνεύσουν τον αυξημένο ρυθμό γήρανσης, λειτουργώντας ως ψηφιακά μοντέλα γήρανσης.

Όπως διαπίστωσαν επιτάχυνση της γήρανσης ναι μεν εντοπίστηκε σε άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικών και πνευμονικών παθήσεων, και σε καπνιστές αλλά και σε άτομα σε ευάλωτη ψυχική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα της απελπισίας, της δυστυχίας και της μοναξιάς αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη βιολογική ηλικία του ατόμου περισσότερο από ό,τι το κάπνισμα.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική πτυχή της γήρανσης δε θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα στην έρευνα ή στις πρακτικές της αντιγήρανσης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Aging-US.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.