Ποιος παράγοντας μας γερνάει περισσότερο και από το κάπνισμα;  

Η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας παίζει αρνητικό ρόλο σε ό,τι αφορά στο ρυθμό της γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών η μοναξιά και το αίσθημα της δυστυχίας μπορούν εξίσου να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι διάφορες βλάβες σε μοριακό επίπεδο συσσωρεύονται και σχετίζονται με τη γήρανση αλλά και με σοβαρές παθήσεις. Ωστόσο, οι εν λόγω μοριακές διεργασίες επιταχύνονται από τους παραπάνω παράγοντες.

Στο πλαίσιο της μελέτη τους, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες εκτίμησαν τις επιδράσεις της μοναξιάς, του ανήσυχου ύπνου ή του αισθήματος της δυστυχίας στον ρυθμό της γήρανσης σε περισσότερους από 11.000 Κινέζους ενήλικες. Για να πετύχουν το σοπό τους χρησιμοποίησαν μια συσκευή (ρολόι γήρανσης) στην οποία εισήγαγαν αιματολογικά και βιομετρικά δεδομένα. Οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να ανιχνεύσουν τον αυξημένο ρυθμό γήρανσης, λειτουργώντας ως ψηφιακά μοντέλα γήρανσης.

Όπως διαπίστωσαν επιτάχυνση της γήρανσης ναι μεν εντοπίστηκε σε άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικών και πνευμονικών παθήσεων, και σε καπνιστές αλλά και σε άτομα σε ευάλωτη ψυχική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα της απελπισίας, της δυστυχίας και της μοναξιάς αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη βιολογική ηλικία του ατόμου περισσότερο από ό,τι το κάπνισμα.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική πτυχή της γήρανσης δε θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα στην έρευνα ή στις πρακτικές της αντιγήρανσης.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Aging-US.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι αυτό που προστατεύει πραγματικά την υγεία μας μετά τα 50;

Διεθνής μελέτη αποκαλύπτει Ο εθελοντισμός και η φροντίδα των εγγονιών...

8 Πράγματα που γίνονται καλύτερα καθώς γερνάμε

Δείτε τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις που συνοδεύουν την Τρίτη ηλικία

Γιατί χάνω την ισορροπία μου;

Η απώλεια της ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει πτώσεις και τραυματισμούς επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαβάστε ορισμένες βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόβλημα.