«Γη Θεραπαινίς»: Πρότυπο θεραπευτικό αγρόκτημα για ενήλικες με αυτισμό

 Όταν η επαφή με τη γη δρα θεραπευτικά στα άτομα με αυτισμό.

Το σωματείο «Γη Θεραπαινίς», που σημαίνει η φροντίστρια γη, ιδρύθηκε το 2017 από γονείς και φίλους ατόμων με αυτισμό, με βασικό όραμα τη δημιουργία ενός θεραπευτικού αγροκτήματος εντός Αττικής, για ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού.

Το Σωματείο, με τη συμβολή του επιστημονικού του προσωπικούκαι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, επιδιώκει να προβάλλει νέους, εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης για τα άτομα με αυτισμό, μακριά από το ψυχιατρικό μοντέλο και την ιδρυματική φροντίδα, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Αποστολή της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διαρκής εκπαίδευση, η ένταξη, η εξέλιξη και η δια βίου φροντίδα και προστασία των ατόμων με αυτισμό, για μια καλή ζωή στο πλαίσιο της οικολογίας, της θεραπευτικής επαφής με τη φύση και τα ζώα και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από το κηπουρικό πρόγραμμα και την ενασχόληση με τη γη, τα ενήλικα άτομα με αυτισμό έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες απαραίτητες για την καθημερινή τους ζωή. Αισθητηριακή απευαισθητοποίηση και ολοκλήρωση, κινητικός σχεδιασμός, επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση, συναισθηματική αμοιβαιότητα, επιτυγχάνονται μέσα από την αμεσότητα της φύσης και τη χαρά της καλλιέργειας φρέσκων, βιολογικών λαχανικών που προσφέρουν στις οικογένειές τους και στην κοινωνία!

Μέσα από την καλλιέργεια, το φύτεμα, το σκάλισμα, τη συγκομιδή, το πότισμα, τη φροντίδα του λαχανόκηπου, αναπτύσσονται όλες οι λειτουργικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των ατόμων με αυτισμό, μέσα από πολλή χαρά και ομαδικό πνεύμα.

Το θεραπευτικό αγρόκτημα απαρτίζεται από:

-Το Κτήμα

-Το Κέντρο Ημέρας

-Τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ειδικά σχεδιασμένη για άτομα με αυτισμό 

Απώτερος σκοπός του θεραπευτικού αγροκτήματος είναι η ένταξη των μελών τουσε μια δημιουργική κοινότητα που θα συνεργάζεται με την ευρύτερη κοινωνία και θα προσφέρει σ’ αυτήν με κάθε τρόπο.

Τα εργαστήρια θα μπορούν να προσφέρουν προσαρμοσμένη επαγγελματικήεκπαίδευση στους τομείς που προαναφέραμε και που συνδέονται με το αγρόκτημα, τα προϊόντα του και την προώθησή τους στην αγορά.

Τα θεραπευτικά αγροκτήματα ήδη είναι πολύ γνωστά στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία και στην Αμερική. Το μοντέλο τουcarefarming για διάφορες διαταραχές ή farm for autism έχει ήδη αρκετές αναφορές παγκοσμίως για να πιστοποιήσει τη θεραπευτική του δυναμική. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, περισσότερα από 10.000 άτομα στην Αγγλία έχουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου δομές, με αρκετές από αυτές μάλιστα να εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές λειτουργίες, ενώ στην Αμερική υπάρχουν εδώ και δεκαετίες ολόκληρα συγκροτήματα μικρών μονάδων που ασχολούνται με τις γεωργικές πρακτικές επιτυγχάνοντας ένα ποσοστό αυτονομίας από τα παραγόμενα προϊόντα.

Οι δομές αυτές είναι υπαίθριοι χώροι καλλιεργειών και φροντίδας ζώων αλλά και κλειστά εργαστήρια, ξυλουργικής, μαγειρικής, με σκοπό την άσκηση των σωματικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την επαγγελματική εκπαίδευση των πιο λειτουργικών μελών της κοινότητας.

Για πληροφορίες – συμμετοχές στο θεραπευτικό πρόγραμμα «Γη Θεραπαινίς» ή για οργανωμένες σχολικές επισκέψεις μικρής ομάδας παιδιών για ενταξιακές δράσεις: https://www.githerapainis.com/&githerapainis@gmail.com

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή: Ομιλία του Δρ Γεωργίου Χρούσου

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος στην ομιλία του θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

«Τρίποντο στη ζωή» για τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Εργασιακές Ομάδες Μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΕΚΜ: Έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΜ) ανακοινώνει την έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille.